“Inventatorul world wide web” crede că toată lumea va avea propriul asistent personal de inteligență artificială, precum ChatGPT

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Mai mult control asupra datelor dumneavoastră, fără blockchain, propriul asistent personal de inteligență artificială, precum ChatGPT – toate acestea fac parte din viziunea viitorului web, potrivit lui Sir Tim Berners-Lee, creditat ca fiind inventatorul world-wide-web-ului, și a directorului general al Inrupt, John Bruce, care au vorbit în cadrul podcastului Beyond The Valley publicat vineri de CNBC.

Inrupt este o companie pe care cei doi au cofondat-o și care își propune să livreze viziunea originală a inventatorilor web cu privire la modul în care ar trebui să funcționeze internetul.

Berners-Lee a declarat că, atunci când a inventat web-ul în 1989, “dacă erai suficient de pasionat de tehnologie, puteai să-ți iei un computer. Și puteai să pui un server web pe el, puteai să-l conectezi la internet. Și puteai avea un site web”. “Spiritul web-ului a fost incredibil de responsabilizant pentru indivizi”, a spus el.

Însă, în opinia sa, ceva nu a mers bine de atunci, concentrarea puterii fiind acum în mâinile marilor companii de internet.

“Ei bine, toată lumea este pe Facebook, așa că nu mai au site-ul web. Toți folosesc site-ul lui Mark Zuckerberg”, a spus Berners-Lee.

“Când oamenii te caută pe Facebook, nu controlezi de fapt ceea ce văd… Algoritmii lui Mark Zuckerberg controlează ce știri le sunt transmise pe măsură ce se uită la lucrurile tale”, a declarat acesta pentru CNBC. “Acest lucru este foarte lipsit de putere. Este foarte util pentru Facebook. Au o mulțime de date despre oameni pe care le folosesc pentru a-i direcționa cu reclame… dar ceea ce am pierdut este capacitatea indivizilor de a avea putere.”

Soluția sa? Un produs care să le permită utilizatorilor să își controleze datele și modul în care acestea sunt folosite. În prezent, companiile de internet colectează în mod implicit date despre utilizatori, ca o modalitate de utilizare a serviciilor lor.

Dar Inrupt, start-up-ul lui Berners-Lee și Bruce, lucrează la o altă soluție. Scopul este ca utilizatorii să aibă o singură autentificare pentru diferite produse și servicii de pe internet.

Datele vor fi stocate în așa-numitele “poduri”, care sunt, în principiu, un container de stocare online a datelor personale ale unei persoane. Persoanele fizice pot acorda unui site web sau unui serviciu acces la podul sau silozul lor de date, în loc ca site-urile web să preia datele în mod implicit.

Sistemul este construit pe un protocol deschis pe internet numit Solid.

O astfel de idee ar avea nevoie de implicarea marilor jucători de pe internet. Dar Bruce a spus că există o “trudă nesfârșită” din partea companiilor pentru a obține mai multe date despre utilizatori, astfel încât să le poată oferi produse și servicii specifice. Dar, potrivit acestuia, acest efort are rezultate din ce în ce mai slabe pentru companii.

“Celălalt mod de a face acest lucru este ca, în loc să ne dăm seama orbește: “Sunteți un candidat probabil pentru produsul sau serviciul meu?”. Ce-ar fi dacă v-aș întreba într-un mod legitim? Și tu să-mi spui”, a spus Bruce, referindu-se la ideea ca utilizatorii să poată împărtăși datele pe care le doresc cu companiile din podul lor.

Utilizatorii vor trebui, de asemenea, să își schimbe comportamentul și trebuie să existe o dorință de a-și controla datele în acest mod. Berners-Lee a recunoscut că această schimbare nu se va produce peste noapte, ci “puțin câte puțin”.

Propriul tău asistent personal de inteligență artificială

În cadrul episodului amplu Beyond The Valley, Bruce și Berners-Lee au abordat și noul produs de inteligență artificială ChatGPT, dezvoltat de OpenAI.

Susținut de Microsoft, ChatGPT este un chatbot cu inteligență artificială, care răspunde la întrebările utilizatorilor.

Berners-Lee a spus că utilizatorii își pot rula propria inteligență artificială, la fel ca versiunea personală de Alexa de la Amazon sau Siri de la Apple, atunci când au propriile poduri de date.

Asta pentru că, în viitorul pe care Berners-Lee îl vede, utilizatorii vor avea tot felul de date stocate în podurile lor – de la informații despre fitness la obiceiurile de cumpărături online. Inteligența artificială ar putea folosi toate aceste date pentru a învăța și pentru a putea asista un utilizator.

“Uneori, ai întregul spectru de date – toate datele care au legătură cu colaborările tale, cu cafelele tale, cu proiectele tale și cu visele tale. Și cărțile pe care le citești și… toată viața ta, atunci acestea se află în capsula ta. Rulezi inteligența artificială pe ele. Asta ar putea fi minunat”, a declarat Berners-Lee.

Ceea ce Berners-Lee și Bruce lucrează la Inrupt face parte din viitorul internetului.

Unii l-au numit Web3, despre care susținătorii spun că va fi o versiune descentralizată a internetului – una care nu va fi dominată de o mână de jucători puternici, precum Amazon, Microsoft și Google.

Mulți susținători ai Web3 sugerează că acesta va fi construit pe un fel de tehnologie blockchain. Blockchain este tehnologia care a ieșit la iveală pentru prima dată cu bitcoin, dar care a evoluat de atunci.

Dar Berners-Lee ține să numească următoarea generație a internetului Web 3.0. “Nu este blockchain”, a spus el.

Articolul integral AICI

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *