Italia vrea să pregătească un pachet de ajutor de până la 7 miliarde de euro pentru a frâna creșterea prețurilor la energie

Energie electrica curent

Italia ar urma să prezinte luni un pachet de stimulare de până la şapte miliarde de euro, pentru a frâna creşterea preţurilor la energie şi a ajuta companiile să facă faţă impactului economic al războiului din Ucraina, au anunţat sindicatele după o întâlnire cu Guvernul, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Noile măsuri vin pe lângă cele 15 miliarde de euro alocate deja în ianuarie pentru sprijinirea companiilor şi a gospodăriilor afectate de preţul ridicat al electricităţii, gazelor şi benzinei.

Conform unui proiect de decret consultat de Reuters, autorităţile de la Roma intenţionează să extindă până în 8 iulie reducerea accizelor la preţul combustibilului la pompă cu 0,25 euro pe litru. Reducerea expiră luni.

De asemenea, Guvernul va oferi garanţii de stat la împrumuturile bancare şi granturi de până la 400.000 euro pentru a ajuta miile de firme afectate de sancţiunile impuse Rusiei.

Sindicatele sunt dezamăgite de noile măsuri propuse de autorităţi. „Nu este suficient”, susţine Maurizio Landini, şeful CGIL, cea mai mare confederaţie sindicală din Italia.

Noile măsuri ar urma să fie finanţate fără împrumuturi suplimentare, datorită veniturilor din taxe mai ridicate şi a cheltuielilor mai reduse decât se estima iniţial.

În pofida presiunilor coaliţiei şi ale sindicatelor pentru majorarea împrumuturilor, în vederea evitării recesiunii, Trezoreria vrea să menţină ţinta de reducere a deficitului la 5,6% din PIB în 2022, de la 7,2% din PIB în 2021.

De asemenea, premierul Mario Draghi ar urma să prezinte planuri pentru reducerea dependenţei Italiei de gazele ruseşti şi accelerarea trecerii la energia regenerabilă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.