Japonia pregătește un program pilot de tranzacții cu yen digital

Redacția nov. 24, 2022 0 comentarii
yen digital

Banca Centrală niponă şi cele mai mari trei entităţi financiare din Japonia pregătesc un program pilot de doi ani de tranzacţii cu yen digital, pentru a verifica viabilitatea unui astfel de tip de monedă, potrivit cotidianului Nikkei, citat de agenţia EFE.

Conform programului, care, potrivit cotidianului japonez, va deveni operaţional în primăvara anului viitor, Banca Japoniei (BoJ) va lucra împreună cu bănci din sectorul privat pentru a testa depozitele şi retragerile de bani din conturi cu scopul de a verifica dacă moneda digitală poate funcţiona fără acces la internet în cazuri de urgenţă, transmite Agerpres, citând presa internațională.

În funcţie de rezultatele obţinute din testul pilot, banca centrală niponă va decide dacă va merge mai departe cu utilizarea yenului digital, începând din 2026.

BoJ este una dintre băncile centrale care explorează implementarea unei monede virtuale ca o completare sau eventual un substitut al numerarului, pe măsură ce activitatea economică online creşte.

Alte ţări şi regiuni care explorează acest tip de monedă sunt China, SUA sau Uniunea Europeană.

Boj a efectuat o probă internă în acest sens, care s-a derulat în 2021 şi anul acesta, pentru a verifica funcţiile de bază ale unei monede digitale, precum emiterea şi circulaţia. Programul care va fi pus în funcţiune anul viitor va reprezenta etapa finală a testului.

Banca centrală niponă lucrează, de asemenea, cu companii private de tehnologie financiară şi furnizori de IT pentru a dezvolta măsuri de securitate, precum verificarea identităţii.

Dincolo de chestiunile tehnice, tranzacţionarea unui yen digital necesită participarea publicului, care în Japonia încă preferă numerarul, şi adecvarea legilor naţionale şi a sistemelor necesare pentru utilizarea sa, ceea ce va cere un anumit timp.

BoJ va continua să emită numerar, împreună cu yenul digital, conform Nikkei.

Spre deosebire de alte tipuri de criptomonede care sunt acceptate în anumite tranzacţii, yenul digital va trebui să poată fi folosit în orice loc unde se acceptă numerar, pentru o mai mare comoditate.

Japonia a devenit în 2016 una dintre primele ţări care au reglementat criptomonede, precum bitcoin, cea mai populară monedă de acest tip.

Avansul criptomonedelor a pus în gardă autorităţile financiare şi băncile centrale din toată lumea, care văd în aceste monede virtuale un potenţial vehicul pentru activităţi ilegale, în plus faţă de o ameninţare pe termen lung pentru controlul lor privind politica monetară, scrie EFE.

Astfel, stabilirea unei monede digitale administrate de banca centrală va încerca să reducă aceste riscuri, deşi implementarea sa se confruntă cu propriile provocări, precum piratarea sau gestionarea informaţiilor personale ale utilizatorilor.

Foto: Kitco.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *