Japonia se întoarce la energia nucleară pentru a face față crizei energetice / Majoritatea reactoarelor din țară au fost oprite după dezastrul de la Fukushima din 2011 

centrala nucleara Sursa foto: Dreamstime

Japonia a confirmat vineri o schimbare majoră în politica privind energia nucleară pentru a face față unei crize energetice la mai bine de zece ani după ce dezastrul de la Fukushima din 2011 a determinat-o să oprească majoritatea reactoarelor sale, scrie Reuters.

Opinia publică a respins energia nucleară de când un cutremur masiv și un tsunami au declanșat o topire la centrala Fukushima Daiichi, dar starea de spirit s-a schimbat din cauza creșterii costurilor energiei pe fondul războiului prelungit din Ucraina și a crizelor repetate de energie atât vara, cât și iarna.

Japonia, țară predispusă la cutremure, care a anunțat anterior că nu are planuri de a construi noi reactoare, va căuta acum să le înlocuiască pe cele dezafectate și să prelungească durata de viață a altora, a declarat ministrul industriei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Schimbarea drastică a politicii vine după ce premierul Fumio Kishida a declarat în august că Japonia va căuta să dezvolte reactoare de generație următoare, dând instrucțiuni ministerului industriei să stabilească un plan politic pentru a extinde utilizarea energiei nucleare până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, guvernele din Europa și din Asia prelungesc durata de viață a centralelor nucleare îmbătrânite, repornesc reactoare și reiau proiectele abandonate după dezastrul de la Fukushima.

În cadrul unui plan energetic strategic aprobat de cabinet anul trecut, Japonia și-a propus să își reducă pe cât posibil dependența de energia nucleară.

Însă noua politică, aprobată vineri de un grup de experți din cadrul Ministerului Industriei, ar permite reactoarelor nucleare existente să funcționeze dincolo de limita actuală de 60 de ani, precum și să sprijine dezvoltarea de noi reactoare. Mai multe detalii vor fi discutate în parlament anul viitor, a declarat un oficial din cadrul ministerului industriei.

În exercițiul financiar până în martie 2021, energia nucleară a reprezentat 3,9% din mixul energetic al Japoniei, iar guvernul își propune să o crească până la 22% până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: