Japonia se întoarce la energia nucleară pentru a face față crizei energetice / Majoritatea reactoarelor din țară au fost oprite după dezastrul de la Fukushima din 2011 

centrala nucleara

Japonia a confirmat vineri o schimbare majoră în politica privind energia nucleară pentru a face față unei crize energetice la mai bine de zece ani după ce dezastrul de la Fukushima din 2011 a determinat-o să oprească majoritatea reactoarelor sale, scrie Reuters.

Opinia publică a respins energia nucleară de când un cutremur masiv și un tsunami au declanșat o topire la centrala Fukushima Daiichi, dar starea de spirit s-a schimbat din cauza creșterii costurilor energiei pe fondul războiului prelungit din Ucraina și a crizelor repetate de energie atât vara, cât și iarna.

Japonia, țară predispusă la cutremure, care a anunțat anterior că nu are planuri de a construi noi reactoare, va căuta acum să le înlocuiască pe cele dezafectate și să prelungească durata de viață a altora, a declarat ministrul industriei.

Schimbarea drastică a politicii vine după ce premierul Fumio Kishida a declarat în august că Japonia va căuta să dezvolte reactoare de generație următoare, dând instrucțiuni ministerului industriei să stabilească un plan politic pentru a extinde utilizarea energiei nucleare până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, guvernele din Europa și din Asia prelungesc durata de viață a centralelor nucleare îmbătrânite, repornesc reactoare și reiau proiectele abandonate după dezastrul de la Fukushima.

În cadrul unui plan energetic strategic aprobat de cabinet anul trecut, Japonia și-a propus să își reducă pe cât posibil dependența de energia nucleară.

Însă noua politică, aprobată vineri de un grup de experți din cadrul Ministerului Industriei, ar permite reactoarelor nucleare existente să funcționeze dincolo de limita actuală de 60 de ani, precum și să sprijine dezvoltarea de noi reactoare. Mai multe detalii vor fi discutate în parlament anul viitor, a declarat un oficial din cadrul ministerului industriei.

În exercițiul financiar până în martie 2021, energia nucleară a reprezentat 3,9% din mixul energetic al Japoniei, iar guvernul își propune să o crească până la 22% până în 2030.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *