Kremlinul dă asigurări vineri că livrările de gaza naturale ruseşti către Europa nu vor fi suspendate, în pofida unor ameninţări ale Belarusului de a închide robinetul unui important gazoduct care traversează teritoriul belarus, în cazul impunerii unor sancţiuni europene din cauza crizei migraţiei de la frontiera balaruso-poloneză, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
Rusia ”este şi va rămâne o ţară care îşi îndeplineşte toate obligaţiile de livrare de gaze naturale consumatorilor europeni”, a declarat un purtător de cuvnt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat joi că va răspunde oricărei noi sancţiuni europene legată de criza migranţilor de la frontiera Belarusului cu Polonia, de care Bruxellesul acuză Minskul, în contextul în care miniştrii de Externe UE se reunesc la 15 noiembrie în vederea discutării unor noi sancţiuni.
”Dacă ei ne impun noi sancţiuni (…), noi trebuie să răspundem”, a declarat el, citat de agenţia publică de presă Belta, evocând posibilitatea de a suspenda funcţionarea unui gazoduct care traversează Belarusul şi livrează gaze naturale vitale europenilor.
Mii de migranţi, care deţin o viză belarusă cu speranţa de a intra în Uniunea Europeană (UE), s-au adunat la frontiera cu Polonia, iar Varşovia denunţă un ”atac”orchestrat de Minsk şi Moscova.
Adjunctul ambasadorului rus la ONU Dmitri Polianski a respins acuzaţii potrivit cărora Rusia ajută migranţi să ajungă la frontiera belaruso-poloneză.
Migranţii ”sunt nişte oameni care au venit în mod legal în Belarus şi care caută să intre în ţări europene, mai ales în Germania. Ei nu sunt autorizaţi să treacă frontiera, sunt urmăriţi şi bătuţi. Este o ruşine totală şi o încălcare completă a convenţiilor internaţionale”, a apreciat Dmitri Polianski, adăugând că o ieşire din criză poate avea loc doar prin dialog.
Diplomaţia rusă critică absenţa transparenţei părţii poloneze cu privire la ciza migranţilor la frontiera poloneză, unde, a declarat el, jurnalişti şi ONG-uri nu au acces, spre deosebire, consideră el, de partea belarusă a frontierei.
Adjunctul ambasadorului rus la ONU a evocat o ”înclinaţie masochistă” şi denunţat sesizarea Consiliului de Securitate al ONU de către statele membre UE drept ”ruşinoasă”.