Numărul persoanelor care ies din câmpul din cauza bolilor de lungă durată este la cel mai ridicat nivel din anii 1990 încoace, sugerează un raport, potrivit BBC.
Adulții inactivi din punct de vedere economic din cauza problemelor de sănătate au crescut de la 2,1 milioane în iulie 2019 la un vârf de 2,8 milioane în octombrie 2023, a declarat Fundația Resolution. Este “cea mai lungă creștere susținută” din 1994-1998, când au început înregistrările.
Guvernul a declarat că se estimează că măsurile sale bugetare recente vor crește forța de muncă cu 300.000 de lucrători.
Raportul fundației vine după ce Oficiul Național de Statistică (ONS) a declarat că peste o cincime dintre adulții britanici nu își caută un loc de muncă.
Persoanele de la ambele capete ale spectrului de vârstă au avut cea mai mare proporție de persoane fără loc de muncă din cauza unei boli în curs de desfășurare, a declarat raportul Fundației. “Persoanele tinere și cele mai în vârstă reprezintă împreună nouă zecimi din creșterea inactivității economice globale, ceea ce ar putea avea efecte grave atât asupra nivelului de trai al indivizilor, cât și asupra carierei profesionale”, a declarat Louise Murphy, economist senior la Fundație.
Potrivit fundației, creșterea numărului de cazuri de boală pe termen lung face ca Marea Britanie să fie singura economie din G7 care nu a revenit la rata de ocupare a forței de muncă de dinainte de pandemie. Totuși, aceasta a adăugat că cifrele privind inactivitatea au scăzut ușor la 2,7 milioane în decembrie 2023.
Aceasta a precizat că tendința de creștere a îmbolnăvirilor pe termen lung a început de fapt înainte de pandemie, în vara anului 2019, și a durat 54 de luni. Cea mai lungă perioadă anterioară de creștere a inactivității economice din cauza problemelor de sănătate a fost de 55 luni, între 1994 și 1998, a adăugat acesta.
Pe lângă faptul că a analizat cifrele ONS, fundația a indicat cifrele Departamentului de Muncă și Pensii (DWP) care arată cererile de beneficii de invaliditate.
De asemenea, a examinat datele DWP privind afecțiunile medicale înregistrate în evaluările capacității de muncă și a subliniat faptul că mulți solicitanți de prestații au invocat probleme de sănătate mintală și probleme musculo-scheletice.
Acesta a afirmat că 69% au solicitat prestații pentru tulburări de sănătate mintală, iar 48% au avut probleme cu dureri conjunctive sau musculo-scheletice.