Marea Britanie vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, însă Franța spune că ar trebui să fie o măsură de ultim resort/ Germania se opune momentan deconectării Rusiei de la SWIFT

Rubla ruseasca Sursă foto: Pexels

Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat vineri ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, în timp ce ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Am vrea să mergem şi mai departe, am vrea să ajungem la SWIFT, sistemul financiar care le permite ruşilor să îşi mute banii prin lume pentru a primi plăţi pentru gaz, însă există organizaţii internaţionale, iar dacă nu toate ţările îşi doresc ca ei să fie scoşi din sistemul SWIFT, atunci devine dificil”, a declarat Wallace la BBC TV.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că SUA şi Uniunea Europeană au ales să nu scoată Rusia din sistemul SWIFT, dar că această chestiune ar putea fi revizuită.

Joi, marile puteri occidentale, inclusiv SUA şi Marea Britanie, au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează bănci şi elite, ca reacţie la invazia Moscovei în Ucraina, după eşecul ultimilor luni de dialog diplomatic.

Wallace a spus că Marea Britanie va continua să facă lobby printre aliaţii săi pentru a obţine sprijin în favoarea unei decizii de deconectare a Rusiei de la SWIFT. „Vom face tot posibilul pe care diplomatică”, a declarat el.

În acelaşi timp, la Paris, ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că o astfel de măsură ar fi una de ultim resort.

Uniunea Europeană „vrea să taie legăturile dintre Rusia şi sistemul financiar mondial”, a declarat Bruno Le Maire, după anunţul unui nou val de sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

„Vrem să izolăm financiar Rusia (…) Vrem să secăm finanţările” pentru economia rusă, a afirmat el în faţa presei cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe la Paris.

La rândul său, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a precizat că ţările din UE vor lua în considerare toate sancţiunile posibile împotriva Rusiei.

„Toate opţiunile sunt pe masă. Primele sancţiuni împotriva Rusiei au fost adoptate, iar ele vor afecta populaţia rusă şi vor lovi puternic economia rusă”, a declarat el.

Germania se opune momentan deconectării Rusiei de la SWIFT

Cancelarul german Olaf Scholz a sugerat joi seară că este împotriva deconectării Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, prin noul pachet de sancțiuni al UE, insistând că această opțiune ar trebui păstrată pentru mai târziu, scrie Politico.

Ajuns la un summit al liderilor UE de la Bruxelles, Scholz a spus că este important să reacționăm la războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin impunerea „sancțiunilor suplimentare necesare”. Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă aceste sancțiuni ar trebui să implice interzicerea Rusiei de a utiliza SWIFT, el a indicat că este împotriva unui astfel de pas.

„În termeni de unitate și determinare, este foarte important să decidem asupra măsurilor care au fost pregătite în ultimele săptămâni și să păstrăm toate celelalte lucruri pentru o situație în care va fi necesar să facem și alte lucruri”, a spus Scholz, evitând în același timp menționarea SWIFT. El nu a explicat ce fel de situație ar putea face necesară luarea de măsuri suplimentare.

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut public UE într-un tweet să deconecteze Rusia de la SWIFT, adăugând că cei care au îndoieli cu privire la o astfel de mișcare ar avea „sânge de bărbați, femei și copii ucraineni nevinovați” pe mâini.

Liderii UE urmăresc să ajungă la un acord politic privind sancțiunile, care să permită blocului să pedepsească Rusia pentru că a lansat o invazie propriu-zisă în Ucraina la primele ore ale zilei de joi.

Ce este SWIFT?

SWIFT, sau „Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *