Mediul de afaceri bulgar vrea adoptarea cât mai rapidă a monedei euro și nu este de acord ca leva să fie folosită mult în paralel cu euro

euro-bani-cash-pexels

Mediul de afaceri bulgar nu susține introducerea monedei euro în paralel cu leva, așa cum a propus săptămâna trecute ministrul de finanțe de la Sofia. Cea mai bună opțiune este adoptarea cât mai rapidă a monedei europene, mai degrabă decât utilizarea sa paralelă prelungită, consideră oamenii de afaceri bulgari, scrie Novinite.com.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe a anunțat că se poartă discuții cu Comisia Europeană și cu Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a stabili dacă este posibil să se utilizeze euro și leva împreună înainte ca Bulgaria să fie admisă în zona euro.

BCE a declarat pentru televiziunea publică bulgară că o astfel de practică nu există pentru țările care nu sunt acceptate în zona euro. Totuși, care sunt posibilitățile practice pentru ca acest lucru să se întâmple?

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Adoptarea cât mai rapidă a euro este o opțiune mai bună pentru Bulgaria decât utilizarea paralelă prelungită a celor două monede. Aceasta este poziția Camera de Comerț din Bulgaria (BCC).

“Nu este cunoscut în țara noastră, nu există date în nicio altă țară membră a zonei euro care a implementat un mecanism similar. Trebuie să ne străduim să introducem euro cât mai repede posibil și să nu menținem mecanisme paralele”, a declarat Stanislav Popdonchev, vicepreședinte și director financiar la BCC.

Companiile din diferitele sectoare economice vor avea nevoie de parametri clari pentru activitatea de lucru și de un interval de timp între 3 și 6 luni pentru a-i îndeplini, explică organizația patronală. Un bun exemplu de introducere a monedei euro este Croația, subliniază experții:

“În Croația, pe care am analizat-o recent, termenul limită pentru munca paralelă a fost din septembrie 2022. Timp de patru luni au lucrat în paralel cu moneda lor, kuna croată și euro, și doar 15 zile după introducerea euro. Mi se pare că un astfel de termen este complet normal, dar statul trebuie să ia unele măsuri suplimentare în această direcție.”, a declarat Hazaros Chetinyan, managerul unei firme de contabilitate.

De asemenea, industria atrage atenția că perioada de utilizare a celor două monede poate servi și pentru adaptarea la euro, de exemplu, pentru reajustarea softului de contabilitate.

“Companiile care le dezvoltă trebuie să se pregătească mai devreme și aceasta este o oportunitate de a vedea unde sunt progresele, care sunt capcanele în ceea ce privește rotunjirea, pentru că trebuie folosit cursul de schimb la 5 cifre după virgulă”, a explicat Raya Petrova, președintele Asociației Contabililor și Firmelor de Contabilitate.

Lipsa unei legislații adoptate în legătură cu apartenența țării la zona euro și absența unei campanii active de informare rămân probleme actuale, subliniază experții:

“Nu mă refer doar la o campanie de informare prin intermediul mass-mediei, ci și la întâlniri în localități, în municipii, în districte, la discuții cu cetățenii, astfel încât să se vadă toate aspectele. Fiecare grup afectat poate vedea cum este rezolvată problema sa. Pe de o parte sunt consumatorii, pe de altă parte sunt întreprinderile mici, întreprinderile mari, municipalitățile, administrația. Campania de informare este extrem de importantă și trebuie să se desfășoare într-un limbaj ușor și accesibil”, a declarat Stanislav Popdonchev.

“Legea pentru introducerea monedei euro în Bulgaria nu a fost încă adoptată în sala de plen. Este extrem de important ce se va întâmpla în lunile următoare, în realitate, se întârzie, există întrebări fără răspuns”, a adăugat Raya Petrova.

Potrivit proiectului de lege pentru introducerea euro în Bulgaria, este prevăzută o tranziție de o lună, în care cele două monede vor circula împreună.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: