Miliardarii ruși au un nou instrument pentru a evita sancțiunile occidentale: criptomonedele

card, visa, criptomonede, ethereum Sursa foto: Pixabay

Criptomonedele ar putea ajuta Rusia și miliardarii săi să reducă impactul sancțiunilor occidentale.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că a autorizat „sancțiuni puternice” ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Acestea urmăresc să limiteze Rusiei capacitatea de a face afaceri în dolari și alte valute internaționale importante și includ penalități pentru cinci bănci rusești, care cumulează active estimate la un trilion de dolari. O gamă largă de elite rusești și membrii familiilor acestora vor fi, de asemenea, vizate. Acestea se adaugă sancțiunilor impuse la începutul acestei săptămâni.

Dar aceste sancțiuni ar putea conta mai puțin într-o țară care ia măsuri pentru legalizarea criptomonedelo și în care activele digitale sunt deja deținute pe scară largă. În mod obișnuit, națiunile folosesc soluții fizice pentru a evita sancțiunile, cum ar fi utilizarea de către Venezuela și Coreea de Nord a transferurilor de combustibil de la navă la navă, dar activele digitale precum criptomonedele și platformele descentralizate de schimb ar putea deveni cea mai eficientă modalitate de a evita sancțiunile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Nici dictatorii și nici activiștii pentru drepturile omului nu vor întâlni vreun cenzor în rețeaua Bitcoin”, a declarat Matthew Sigel, șeful cercetării activelor digitale la managerul de investiții VanEck.

Sancțiunile impuse companiilor și persoanelor ruse de către SUA și aliații săi ar putea însemna că aceștia nu mai au acces la Occident. Miliardarii, dintre care unii au fost deja vizați în mod direct, ar putea însă eluda aceste sancțiuni dacă aleg să folosească cripto, care folosește tehnologia blockchain pentru a păstra anonimatul tranzacțiilor. Monedele digitale i-ar putea ajuta să cumpere bunuri și servicii și să investească în active în afara Rusiei, evitând în același timp băncile sau instituțiile care aderă la sancțiuni și le-ar putea urmări tranzacțiile.

„Dacă două persoane sau organizații doresc să facă afaceri între ele și nu pot face acest lucru prin intermediul băncilor, o pot face cu Bitcoin”, a declarat Mati Greenspan, fondator și director executiv al companiei de consultanță financiară Quantum Economics. „Dacă o persoană bogată este îngrijorată că conturile îi pot fi înghețate din cauza sancțiunilor, poate pur și simplu să-și păstreze averea în Bitcoin pentru a fi protejată de astfel de acțiuni”, completează acesta.

Spre deosebire de monedele fiduciare, care trebuie să treacă prin instituții terțe care au capacitatea de a le urmări, îngheța sau bloca, criptomonedele pot fi trimise direct de la o persoană la alta, indiferent de orice sancțiuni guvernamentale sau alte restricții.

Deținătorii de criptomonede pot crea, de asemenea, o rețea de portofele cu adrese diferite, ceea ce face extrem de dificilă urmărirea oricărei activități și chiar mai dificilă legarea tranzacțiilor de o anumită persoană. În plus, ei pot alege schimburi de criptomonede care nu au sediul în jurisdicții care impun sancțiuni și, prin urmare, nu trebuie neapărat să respecte reglementările.

Problema este că orice active deținute în cripto nu pot fi ușor convertite în monede fiduciare, spun experții. Și pentru a ocoli băncile sau chiar bursele centralizate care aderă la sancțiuni, persoanele ar trebui să convingă orice serviciu cu care fac afaceri să accepte plata digitală, ceea ce ar putea fi dificil.

Niciunul dintre miliardarii ruși sancționați zilele trecute nu a dezvăluit public până acum dacă sunt deținători de criptomonede.

Cu siguranță, există încă modalități prin care guvernele pot impune reglementări privind deținerile de criptomonede pe bursele centralizate, a declarat David Tawil, președintele companiei de investiții cripto ProChain Capital. El s-a referit la recenta represiune a guvernului canadian asupra conturilor cripto deținute de camionagii protestatari care primeau fonduri pentru a bloca punctele de trecere a frontierei SUA-Canada și a face un protest de câteva săptămâni în capitala Ottawa.

Însă Brett Harrison, președintele bursei de criptomonede FTX US, susține că este o concepție greșită să spui că spălarea banilor este mai ușoară prin intermediul criptomonedelor. El explică că platformele de schimb au acces la o anumită tehnologie care permite urmărirea și filtrarea portofelelor care provin din țări sancționate. De asemenea, ar fi dificil pentru indivizi să convertească criptomonede în monede fiduciare prin intermediul schimburilor centralizate fără a fi prinși – în esență, le-ar fi mai greu să cheltuiască.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: