Ministru francez: Construcţia unei a treia conducte de gaze între Spania şi Franţa ar costa cel puţin 3 miliarde de euro/ Terminale noi pentru combustibil – o variantă mai atractivă

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Construcţia unei a treia conducte de gaze între Spania şi Franţa ar costa cel puţin 3 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) şi ar dura ani de zile să fie finalizată, fiind o opţiune mai puţin atractivă pentru a răspunde preocupărilor legate de aprovizionarea Europei decât noile terminale pentru primirea combustibilului pe cale marină, a declarat Ministerul pentru tranziţie energetică din Franţa, transmite News.ro, citând agenția Reuters.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru orice reducere suplimentară a fluxurilor de gaze din Rusia, care a fost cel mai mare furnizor al blocului de 27 de naţiuni înainte de a invada vecina sa Ucraina, în februarie, iar comerţul a fost perturbat.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat săptămâna trecută că construirea unei conducte din Portugalia prin Spania şi Franţa către statele central-europene care depind mai mult de gazele ruseşti ”ar ameliora în mod masiv situaţia aprovizionării”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Spania găzduieşte cea mai mare flotă de terminale din Europa care poate primi gaze naturale lichefiate (GNL) din ţări precum Statele Unite şi Qatar, dar are o capacitate limitată de a le transporta în alte ţări.

Ministerul francez a afirmat într-un comunicat că noile terminale GNL, care pot fi făcute să plutească, în Europa de Nord şi de Est, în special în Germania, ar fi o opţiune mai rapidă şi mai ieftină decât o nouă conductă.

Discuţiile în jurul noii infrastructuri au inclus revigorarea unui proiect de construire a unei conducte peste Pirinei, care a fost parţial construită, înainte de a fi abandonată în 2019.

Autorităţile de reglementare de pe ambele părţi ale graniţei au decis la momentul respectiv că proiectul nu răspundea nevoilor pieţei. Acesta a întâlnit opoziţie locală din Valea Ronului şi din partea asociaţiilor de mediu, a spus ministerul francez, adăugând: ”Un astfel de proiect ar dura mulţi ani pentru a deveni operaţional… şi, prin urmare, nu ar răspunde crizei actuale”.

Oficialii spanioli au vorbit recent în termeni mai concreţi despre proiect, stipulând că Uniunea Europeană ar trebui să plătească.

Operatorul de reţea de gaze naturale Enagas a spus că proiectul ar putea fi finalizat în 2-1/2 ani la un cost de 600-700 de milioane de euro.

Obiectivele mai ample de reducere a emisiilor de carbon cauzate de încălzirea planetei trebuie, de asemenea, luate în considerare, a spus ministerul francez, subliniind că utilizarea hidrogenului, care poate fi produs cu energie electrică regenerabilă, este la început.

Enagas şi alţi operatori europeni lucrează la pregătirea infrastructurii continentului pentru a transporta hidrogen, mai transmite Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: