UPDATE. Ministrul Mediului spune că la Romsilva sunt persoane care primesc 100.000 de euro ca primă de pensionare. Reacția regiei de stat: Bonusul este de fapt de 290 mii lei după impozitare și e un caz excepțional/ Primele au fost anulate din 1 ianuarie

bani, lei, bancnote, cash, numerar Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că sunt persoane din Romsiva care, la pensionare, primesc o primă de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro, transmite News.ro. Ministrul apreciază că este ”halucinant” faptul că exprimarea din Contractul Colectiv de Muncă spune ”10 salarii brute, luate în cuantum net”. Puteaţi să spuneţi 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalţi”, afirmă ministrul. Romsilva a transmis că bonusul este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă net. Bonusurile au fost anulate din 1 ianuarie.

”Sunt persoane în Regia Naţională a Pădurilor Romsilva care, la pensionare, conform Contractului Colectiv de Muncă, legal, discutat cu sindicatul, cu Consiliul de Administraţie, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”, a spus Mircea Fechet, miercuri, la Digi 24.

Potrivit acestuia, în Contractul Colectiv de Muncă, după lungi negocieri între sindicat şi conducerea executivă a Regiei Naţionale Romsilva, s-a convenit ca, la pensionare, să se primească 10 salarii.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

”Asta se mai întâmplă în alte regii – primeşti unu, primeşti două, primeşti nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute, luate în cuantum net. Şi am zis: puteaţi să spuneţi 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalţi”, a mai afirmat ministrul.

UPDATE

În urma discuțiilor din spațiul public privind bonusurile acordate angajaților la pensionare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a venit cu o serie de precizări.

Conform legislației în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificație în momentul pensionării, ”egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator”.

“Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzute, la momentul pensionării, un bonus între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial”, au transmis reprezentanții Romsilva.

Aceștia precizează că “bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă”.

Conform principiilor transparenței instituționale, sumele destinate plății bonusurilor la care s-a făcut referire în spațiul public au fost menționate în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea Publică Tutelară și aprobat  prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024.

Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți.

“De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.

În prezent, managementul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituției.

Precizăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție care se autofinanțează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privați de păduri, nefiind finanțată cu sume și subvenții de la bugetul de stat”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.

La înființarea sa, în anul 1991, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avea 46.472 angajați, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului și asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.