O primărie din comuna Gura Văii, Bacău, a anunțat la televiziunea regională Acum TV că scoate la vânzare 129 de case construite în perioada 2005-2006, la un preț de nimic. Locuințele pornesc de la 250 de euro și ajung la 1.250 de euro. Deși pare un preț foarte bun, cei interesați trebuie să știe că ajung într-un sat fantomă.
Casele din Rotunda, Gura Văii, au fost construite în perioada 2005-2006 de către guvern în satul aflat lângă Onești, fiind destinate inițial unor familii afectate de inundații. Cu toate acestea, locatarii le-au ocupat pentru scurtă vreme, iar apoi le-au abandonat, luând cu ei chiar bunuri din locuință.
Așadar, casele sunt părăsite de ani buni, sunt într-o stare mare de degradare deoarece nu au fost finisate de la bun început și le lipsesc servicii de bază. Nu există drum, decât de pământ. Deși există stâlpi de energie electrică, casele nu sunt racordate la rețea. Totodată, proprietarii vor trebui să rezolve problema apei potabile și a canalizării, dacă vor să locuiască acolo.
Primăria Gura Văii a încercat anterior să repopuleze zonă prin închirierea locuințelor, însă acest lucru nu a fost posibil. În urmă cu trei ani s-a reîncercat vânzarea caselor pentru prețuri între 5.200-7.000 euro.
Din cele 200 de case s-au vândut până acum 71. În continuare pentru cumpărare mai sunt disponibile 12 de locuințe.
În prezent, casele sunt scoase la vânzare la prețul unei chirii în centrul Bucureștiului.
Cum poți pune mână pe o casă care costă de la 250 euro
Primarul a declarat la televiziunea regională Acum TV că cei care vor să cumpere o astfel de locuință ar trebui prima dată să meargă la Rotunda, să își aleagă locuința dorită (casă sau duplex). Cea mai ieftină casă este de 247 de euro, iar cea mai scumpă 1.250 de euro, în funcție de gradul de uzură și deteriorare. Persoana care dorește să achiziționeze casa depune o cerere la primărie, iar la ședința Consiliului Local Gura Văii, se va supune aprobarea vânzării loturile de imobile rămase.
După aprobarea Consiliului, Compartimentul Achiziții Publice va publica în Monitorul Oficial și pe site-ul instituției „Anunțul de participare la licitația publică pentru cele 129 de loturi”, a declarat primarul.
Locuința va putea fi cumpărată apoi sub formă de licitație, unde prețul cel mai mare oferit determină câștigătorul. Potrivit primarului, până la data limită de depunere a ofertelor, cei care doresc o casă vor depune o ofertă de preț, care trebuie să conțină documentele prevăzute de lege, în plic închis.
În cadrul licitației, prețul cel mai mare determină câștigătorul. Ulterior se vor încheia contracte de vânzare – cumpărare în fața notarului public. Primarul menționează că nu există posibilitatea de licitare online, toate procedurile impun prezența fizică sau cu persoana împuternicită prin procură notarială.