Norvegia plănuiește exporturi mari de gaze pentru Europa în 2023

equinor, gaze, Norvegia Foto: Equinor.com

Pe măsură ce criza energetică globală continuă fără încetare, cu Europa în epicentru, guvernul norvegian se așteaptă să mențină o producție mai mare pe platforma continentală norvegiană (NCS) pentru a furniza Europei exporturi mari de gaze, consolidându-și astfel securitatea energetică, transmite platforma offshore-energy.biz.

Încă din iulie 2022, guvernul norvegian a conceput un plan de creștere a producției la mai multe câmpuri de pe NCS, în încercarea de a menține un nivel ridicat al exporturilor de gaze către Europa și de a satisface cererea în creștere.

Acest lucru a avut loc după ce cooperarea energetică dintre Uniunea Europeană (UE) și Norvegia a fost consolidată și mai mult la sfârșitul lunii iunie 2022, în contextul războiului din Ucraina și al hotărârii UE de a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili ruși, intenționând să interzică aproape 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

În august 2022, Direcția Norvegiană a Petrolului (NPD), agenția guvernamentală norvegiană responsabilă cu reglementarea resurselor petroliere, a subliniat că gazele din această țară ar putea permite Europei să își atingă obiectivele de tranziție energetică.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, investițiile în deblocarea de noi resurse de petrol și gaze și îmbunătățirea recuperării din cele existente au fost subliniate ca factori importanți pentru a limita declinul producției și a menține rolul Norvegiei ca furnizor pe termen lung al Europei, mai ales în urma turbulențelor de pe piața energetică din 2022.

În timp ce au furnizat o estimare actualizată pentru vânzările de gaze în 2023, care este de 122 de miliarde de metri cubi standard (Sm3) – același nivel, ridicat, ca în 2022 – autoritățile norvegiene au raportat joi că livrările de gaze din platoul continental norvegian au crescut cu aproximativ 9 miliarde de Sm3 (8%) din 2021 până în 2022. Se spune că această creștere ar corespunde la 100 de terawați oră de energie.

Terje Aasland, ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, a remarcat: “122 de miliarde de metri cubi standard corespund la aproximativ 1355 TWh. Aceste cantități enorme de energie sunt importante pentru accesul și securitatea energetică europeană”.

Întrucât producătorii de gaze de pe platforma continentală norvegiană au făcut “un efort enorm” pentru a livra “cât mai mult gaz posibil” clienților lor din Europa în ultimul an, guvernul norvegian a subliniat că se așteaptă ca acest efort să continue și în 2023. Potrivit autorităților norvegiene, noi proiecte de investiții sunt demarate în mod constant pentru a menține nivelul de producție la același nivel.

Deși există întotdeauna o incertitudine legată de nivelul de producție în viitor și această incertitudine crește în timp, Norvegia consideră că nivelul actual ridicat al producției de gaze poate fi menținut pentru următorii patru-cinci ani. Această așteptare este justificată de mai multe proiecte de dezvoltare în curs de desfășurare și noi proiecte de dezvoltare pe platoul continental norvegian.

Mai multe descoperiri au fost anunțate în ultimul an, însă, la sfârșitul lunii decembrie 2022, Vår Energi a raportat că a făcut – ceea ce descrie ca fiind – “cea mai mare descoperire a anului” în zona Goliat din Marea Barents, în largul Norvegiei.

Mai multe proiecte noi au intrat în funcțiune în 2022, iar unul dintre cele mai recente a fost confirmat la jumătatea lunii decembrie 2022, când Equinor a anunțat începerea producției la proiectul Johan Sverdrup Phase 2 din Marea Nordului, în largul Norvegiei. Se așteaptă ca majoritatea producției de petrol și gaze din acest zăcământ să se îndrepte către Europa, consolidându-i securitatea energetică.

În ultimul an, în Norvegia au avut loc mai multe evoluții, iar țara a primit mai multe planuri noi de dezvoltare și funcționare (PDO). În această ordine de idei, Equinor a depus un PDO la Ministerul Petrolului și Energiei (MPE) din țară în noiembrie 2022 pentru proiectul de gaze în ape adânci Irpa din Marea Norvegiei, cu o investiție planificată de peste 1,4 miliarde de dolari.

În plus, compania germană Wintershall Dea a predat un PDO pentru câmpul de gaze Dvalin North din Marea Norvegiei în decembrie 2022, la numai un an de la descoperire. Se așteaptă ca acest proiect de racordare submarină să accelereze, de asemenea, exporturile de gaze către Europa.

În aceeași lună, OMV Norge și partenerii săi au prezentat un plan pentru dezvoltarea și exploatarea câmpului de gaze Berling, cunoscut anterior sub numele de Iris Hades, în timp ce Equinor a predat un PDO pentru dezvoltarea Verdande din Marea Norvegiei. Această legătură submarină va asigura o producție mai mare pe FPSO Norne.

În plus, Aker BP a predat Ministerului norvegian al Petrolului și Energiei un plan de instalare și exploatare (PIO) și zece PDO pentru proiecte de petrol și gaze la sfârșitul anului 2022, descriind aceste proiecte ca fiind “investiții majore” în NCS, cu o valoare totală de peste 200 de miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 20,4 miliarde de dolari), reprezentând una dintre cele mai mari dezvoltări industriale private din Europa.

“Pe termen scurt, mai multe noi descoperiri sunt necesare pentru a evita o scădere prea rapidă a exporturilor de gaze. Fără noi dezvoltări, producția de gaze va scădea treptat ca urmare a epuizării zăcămintelor și proiectelor existente”, a conchis guvernul norvegian.

Foto: Equinor.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *