O echipă de experți a Comisiei Europene vizitează Constanța și Galați în perioada 1-2 septembrie pentru a discuta modalitățile de sporire a capacității coridorului Dunării

barje Dunare Foto: captura, stirileprotv

Comisia Europeană a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile din Ucraina, pentru a colabora îndeaproape cu țări printre care România, Moldova și Ucraina în vederea îmbunătățirii tranzitului și a fluxului de mărfuri dinspre și înspre Ucraina de-a lungul culoarelor de solidaritate, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Platforma funcționează bine în ceea ce privește soluțiile practice de eliminare a blocajelor și de accelerare a traficului pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin UE ca alternativă la porturile de la Marea Neagră, după ce Rusia a părăsit Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră și amenință transporturile de pe Marea Neagră”, potrivit comunicatului.

Comisia transmite că, în cadrul activității platformei, o echipă de experți a Comisiei Europene condusă de Michael Hager, șeful de cabinet al vicepreședintelui executiv Valdis Dombrovskis, va vizita România (mai precis orașele Constanța și Galați) în perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalitățile de sporire a capacității coridorului Dunării (în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanța și a canalului Sulina). Scopul acestei vizite este de a demonstra sprijinul acordat de UE României, recunoscând în același timp eforturile continue ale autorităților și ale părților interesate în cadrul acestui demers complex.

Programul include vizite la instalațiile portuare și reuniuni cu părțile interesate relevante, printre care autorități, operatori, transportatori și comercianți, transmite Comisia Europeană. Discuțiile se vor axa, printre altele, pe mijloacele de soluționare a blocajelor, de sporire a capacității de manipulare, de îmbunătățire a tranzitului și de simplificare a procedurilor și a controalelor.

Potrivit comunicatului, la Galați, echipa de experți va vizita portul și se va întâlni cu reprezentanți ai Administrației Fluviale a Dunării de Jos, ai autorităților portuare Galați și ai piloților. La Constanța, echipa de experți va vizita portul Constanța și se va întâlni cu reprezentanți ai Guvernului României, ai autorității portuare Constanța și ai autorității vamale. De asemenea, delegația se va întâlni cu reprezentanți ai operatorilor, ai transportatorilor și ai comercianților de cereale din portul Constanța.

Foto: captura, stirileprotv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *