O instanță elvețiană l-a condamnat la trei ani de închisoare pe miliardarul israelian Beny Steinmetz, acuzat că a dat mită să obțină contracte miniere în Guineea / În România, Beny Steinmetz are o condamnare la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa

beny steinmetz Sursa foto: beny-steinmetz.org

O curte de apel elvețiană a confirmat marți verdictul de vinovăție pentru corupție pentru magnatul minier Beny Steinmetz, care a fost condamnat la Geneva în urmă cu doi ani, în una dintre cele mai mediatizate dispute juridice din lumea minieră.
Cu toate acestea, l-a achitat de o sentință anterioară pentru fals. Steinmetz poate face apel, scrie Reuters.

Avocatul și purtătorul său de cuvânt nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Hotărârea a fost pronunțată după șapte zile de audieri în care Steinmetz și alți doi inculpați au contestat un verdict anterior, în urma căruia s-a constatat că au plătit sau au aranjat plata de mită pentru a obține permise de explorare a celor mai bogate zăcăminte de minereu de fier din Guineea și că au falsificat documente pentru a acoperi acest lucru.

Cei trei judecători ai instanței superioare l-au condamnat pe Steinmetz la trei ani de închisoare, din care 18 luni trebuie să fie executate.

În timpul recursului, avocații lui Steinmetz au cerut achitarea completă a acestuia sau, în caz contrar, închiderea cazului, pe motiv că Elveția nu este locul potrivit pentru a se pronunța în acest caz, deoarece presupusele infracțiuni nu au fost comise acolo.

Miliardarul a avut probleme și cu justiția din România.

Pe 17 decembrie 2020, Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie.

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în decembrie 2021 pe aeroportul din Atena (Grecia). Ulterior, el a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune. Iar anul trecut, la finele lui martie, Curtea de Apel Atena a respins cererea autorităților române de extrădare a marelui investitor Beny Steinmetz, validându-i astfel dreptul de a circula liber în lume.

Sursa foto: beny-steinmetz.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *