OECD: economia mondială va crește cu 5,8% în acest an. Perspective îmbunătățite, datorită campaniilor de vaccinare și stimulentelor americane

grafic Economedia

În ultimul său raport Economic Outlook, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale până la 5,8% în acest an şi la 4,4% anul viitor, comparativ cu 5,6% respectiv 4% cât preconiza în luna martie, informează Reuters şi AFP. Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit pe măsură ce campaniile de vaccinare permit companiilor să îşi reia operaţiunile iar SUA injectează mii de miliarde de dolari în cea mai mare economie a lumii, a anunţat luni OECD, transmite Agerpres, citând agențiile internaționale.

“Economia mondială navighează în prezent spre revenire, cu foarte multe fricţiuni. Există un risc semnificativ ca o creştere suficientă post-pandemie să nu fie atinsă sau să nu fie răspândită pe scară largă”, a declarat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

Potrivit OECD, deşi campaniile de vaccinare permit economiilor avansate să se redeschidă treptat, multe economii emergente sunt ţinute pe loc de ritmul lent al vaccinărilor şi noile tulpini de COVID-19. În acest context, OECD susţine că băncile centrale din economiile avansate ar trebui să menţină condiţiile de finanţare relaxate şi să tolereze o inflaţie mai mare decât nivelul ţintă. De asemenea, guvernele ar trebui să menţină sprijinul oferit gospodăriilor şi companiilor până când numărul persoanelor vaccinate este suficient de mare pentru a proteja cele mai expuse sectoare, susţine OECD.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De asemenea, creşterea economică mondială preconizată pentru acest an va fi una “inegală”, avertizează OECD. În timp ce China va înregistra o creştere economică de 8,5% iar SUA una de 6,9%, în condiţiile în care aceste două ţări au revenit deja la nivelul de dinaintea pandemiei, economia Germaniei va înregistra un avans de 3,3% iar Japonia o creştere de doar 2,6%.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: