OpenAI este în discuții pentru a obține o nouă finanțare la o evaluare de 100 de miliarde de dolari sau mai mult

chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

OpenAI se află în primele discuții pentru a obține o nouă rundă de finanțare la o evaluare de cel puțin 100 de miliarde de dolari, au declarat persoane familiare cu subiectul, o tranzacție care ar consolida producătorul ChatGPT ca fiind unul dintre cele mai valoroase startup-uri din lume, scrie Bloomberg.

Investitorii potențial implicați în runda de strângere de fonduri au fost incluși în discuțiile preliminare, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate. Detalii precum termenii, evaluarea și calendarul rundei de finanțare nu au fost încă finalizate și ar putea suferi încă modificări, au precizat persoanele respective.

Dacă runda de finanțare se va desfășura conform planului, ar face din îndrăgita companie de inteligență artificială al doilea cel mai valoros startup din SUA, după Space Exploration Technologies Corp. a lui Elon Musk, potrivit datelor CBInsights.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

OpenAI a refuzat să comenteze.

Compania urmează să finalizeze o ofertă publică de cumpărare separată la începutul lunii ianuarie, care le-ar permite angajaților să își vândă acțiunile la o evaluare de 86 de miliarde de dolari, a relatat anterior Bloomberg. Aceasta este condusă de Thrive Capital și a înregistrat mai multă cerere din partea investitorilor decât disponibilitate, au declarat persoane familiare cu subiectul.

Evaluarea fulminantă a OpenAI reflectă frenezia AI pe care a declanșat-o în urmă cu un an, după ce a lansat ChatGPT, un robot de chat capabil să compună propoziții ciudat de umane și chiar poezii ca răspuns la solicitări simple. Compania a devenit cel mai popular startup din Silicon Valley, obținând până în prezent 13 miliarde de dolari de la Microsoft Corp. și a stimulat o nouă apreciere a promisiunilor inteligenței artificiale care a schimbat peisajul industriei tehnologice în câteva luni.

De atunci, Amazon.com Inc. și Alphabet Inc. au investit miliarde de dolari în rivalul OpenAI, Anthropic. Salesforce Inc. a condus o investiție în Hugging Face care a evaluat-o la 4,5 miliarde de dolari, iar Nvidia Corp. care produce multe dintre semiconductoarele care alimentează sarcinile de inteligență artificială, a declarat la începutul acestei luni că a făcut mai mult de două duzini de investiții în 2023.

OpenAI a purtat, de asemenea, discuții pentru a obține finanțare pentru o nouă întreprindere de cipuri cu G42, cu sediul în Abu Dhabi, potrivit unor persoane care au cunoștință despre acest subiect.

Startup-ul a discutat să strângă între 8 și 10 miliarde de dolari de la G42, a declarat una dintre persoane, care au solicitat toate anonimatul pentru a discuta informații confidențiale. Nu este clar dacă întreprinderea de cipuri și eforturile de finanțare mai ample ale companiei sunt legate.

Directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, a căutat capital pentru proiectul de fabricare a cipurilor, cu numele de cod Tigris. Obiectivul este de a produce semiconductori care să poată concura cu cei de la Nvidia, care domină în prezent piața cipurilor pentru inteligență artificială, a relatat Bloomberg News luna trecută.

În octombrie, G42 a anunțat un parteneriat cu OpenAI „pentru a oferi soluții de AI de ultimă generație în EAU și pe piețele regionale”. Nu au fost furnizate detalii financiare. Firma, fondată în 2018, este condusă de șeicul Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, consilier pentru securitate națională al EAU și președinte al Autorității pentru investiții din Abu Dhabi.

Viitorul OpenAI a părut pentru scurt timp incert după ce consiliul său de administrație l-a concediat brusc pe Altman la începutul lunii trecute. La momentul respectiv, unii investitori au luat în considerare posibilitatea de a-și reduce participațiile la zero. Dar, după cinci zile de tumult la conducere, Altman a fost readusă în funcție și a fost numit un nou consiliu de administrație. Compania a urmărit să semnaleze clienților că se reorientează asupra produselor sale în urma acestei schimbări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: