Operatorul polonez de conducte solicită despăgubiri de 1,3 miliarde de euro de la Gazprom din Rusia pentru încetarea livrărilor

gaze conducte Foto: Dreamstime

Proprietarul secțiunii poloneze a gazoductului Yamal, EuRoPol Gaz, cere despăgubiri de peste 6 miliarde de zloți (1,3 miliarde de euro) de la Gazprom pentru pierderile acumulate ca urmare a faptului că gigantul energetic de stat rus a oprit livrările de gaze anul trecut, scrie Notes from Poland.

EuRoPol Gaz a depus o plângere la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm a confirmat ministrul activelor de stat, Jacek Sasin. Firma cere rambursarea a 848 de milioane de zloți din taxele de transport al gazelor din 2006 până în 2009, răscumpărate de către Gazprom în 2010, cu condiția ca operatorul rus să transmită gaze până în 2045 și ca compania poloneză să încaseze bani din aceste transporturi.

În plus, EuRoPol Gaz estimează aproximativ 5,4 miliarde de zloți din veniturile din taxele de transport al gazelor până în 2045 ca fiind pierdute din cauza opririi de către Gazprom a transporturilor de gaze către Polonia în aprilie anul trecut, în urma refuzului Varșoviei de a plăti combustibilul din ruble.

Documentele văzute de Agenția poloneză de presă (PAP) arată că EuRoPol Gaz a cerut Gazprom la sfârșitul lunii aprilie să plătească sumele solicitate. După ce firma rusă a refuzat, EuRoPol Gaz a cerut arbitrajul pe 9 mai. Gazprom nu a comentat încă public.

Polonia preia activele Gazprom în țară, ceea ce înseamnă cota firmei ruse în secțiunea poloneză a gazoductului Yamal.

În noiembrie anul trecut, guvernul polonez a anunțat că preia temporar participația de 48 % a Gazprom la EuRoPol Gaz pentru a asigura “buna funcționare” a firmei și “securitatea infrastructurii critice”.

Într-o dispută anterioară, în 2020, tribunalul de arbitraj de la Stockholm a ordonat Gazprom să plătească PGNiG, cea mai mare companie de petrol și gaz din Polonia, 6 miliarde de zloți pentru perceperea unor prețuri la gaze care nu reflectă realitățile pieței.

Anul trecut, într-un caz separat, Gazprom a câștigat un apel împotriva unei amenzi de 29 de miliarde de zloți care i-a fost aplicată de autoritatea antitrust din Polonia pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără a solicita mai întâi aprobarea Poloniei.

Foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Mai tampilor.
    Da chiar toți vot sa îli luați de prosti pe rusi.Doamne oare cât mai tace și indura Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *