Organizația Internațională a Muncii: Salariile medii lunare la nivel mondial în prima jumătate a anului 2022 au fost cu 0,9% mai mici în termeni reali decât în anul precedent

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Salariile la nivel mondial au scăzut în acest an pentru prima dată de la începutul înregistrărilor comparabile, a declarat miercuri Organizația Internațională a Muncii, susținând că există puține dovezi că presiunile salariale alimentează inflația, scrie Financial Times.

Raportul anual al agenției ONU privind salarizarea a arătat că salariile medii lunare la nivel mondial în prima jumătate a anului 2022 au fost cu 0,9% mai mici în termeni reali decât în anul precedent, marcând prima scădere categorică a nivelului de trai la nivel mondial în cei 15 ani pentru care OIM a publicat date.

Scăderea a fost cea mai abruptă în lumea dezvoltată, unde inflația s-a accelerat mai devreme. OIM a precizat că în rândul economiilor G20, care reprezintă aproximativ 60% din salariații din lume, salariile reale au scăzut cu 2,2% de la an la an în economiile avansate. În economiile emergente din G20, creșterea salariilor a încetinit, dar a rămas pozitivă, la 0,8% – dar acest lucru s-a datorat în mare parte rezistenței Chinei, alte țări importante, precum Brazilia, fiind afectate puternic.

Rosalia Vazquez-Alvarez, autorul principal al raportului, a declarat că, în condițiile în care inflația este încă foarte ridicată, în ciuda acțiunilor agresive ale băncilor centrale, este probabil ca salariile la nivel mondial să scadă în termeni reali și în 2022 în ansamblu.

„Ponderea forței de muncă [din venitul global] este în scădere”, a spus ea, menționând că creșterea productivității, măsurată în termeni de producție pe lucrător, a depășit în 2022 creșterea salariilor cu cea mai mare marjă din 1999 încoace.

OIM a declarat că, în cazul în care productivitatea a depășit acum salariile, guvernele ar putea face mai mult pentru a-i proteja pe lucrători de criza costului vieții, în special prin impunerea unor salarii minime mai mari, fără a risca să crească și mai mult inflația.

„Se pare că în multe țări ar exista posibilitatea de a crește salariile fără a se teme de a genera o spirală salariu-preț”, se arată în raport.

De asemenea, OIM a remarcat că ultima erodare a salariilor reale a agravat pierderile suferite de mulți lucrători în timpul pandemiei și stagnarea pe termen lung a nivelului de trai în câteva țări, inclusiv în Regatul Unit, una dintre cele patru economii din G20 în care salariile sunt încă mai mici în termeni reali decât erau în 2008, când a izbucnit criza financiară mondială.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *