OTP Bank România, profit în scădere în primele trei trimestre 

OTP Bank Foto: OTP Bank - Fotografie oficială

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 14 milioane lei în primele trei trimestre ale anului, un nivel mai redus decât rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat vineri banca, citată de Agerpres. Scăderea a avut loc în urma creşterii cu 23% a cheltuielilor operaţionale.

Profitul operaţional din primele nouă luni ale anului a fost de 87 milioane lei, în scădere faţă de perioada similară din 2020, din cauza creşterii cheltuielilor operaţionale cu 23%. Această creştere a costurilor este rezultatul strategiei de dezvoltare a băncii, lansată în 2019, cheltuielile mai mari cu personalul fiind datorate în principal creşterii cu 10% a numărului mediu de angajaţi faţă de anul trecut. Totodată, în al treilea trimestru profitul operaţional a crescut cu 29% faţă de trimestrul anterior, după o majorare cu 7% a veniturilor totale.

“Continuăm să investim în extinderea amprentei noastre digitale şi fizice şi raportăm o creştere constantă a activităţilor de creditare şi economisire pe principalele linii de business. Toate aceste acţiuni implică cheltuieli semnificative pentru proiectele interne, o creştere generală a echipei şi, conjugat cu costurile necesare pentru provizioane, se reflectă în profitabilitate. Este un factor pe care îl putem pune în aşteptare în timp ce construim un obiectiv pe termen lung, ne dezvoltăm baza de clienţi. În acest context, ne aşteptăm la noi pierderi, având în vedere provizioanele luate în considerare ca măsură suplimentară de siguranţă”, a declarat Gyula Fater, Director General OTP Bank România.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 8%, ajungând la un total de 363 milioane lei. Dinamica a fost susţinută de creşterea volumelor de credite performante, în timp ce performanţa a fost atenuată de o uşoară reducere a marjelor nete de dobândă.

În al treilea trimestru, costul total al riscului a fost de 50 milioane lei, datorită provizioanelor suplimentare constituite pentru creditele în stadiul 1 şi 2. La finalul primelor nouă luni ale anului costul total al riscului a fost de 61 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului 2021, fiind susţinute de creşteri pe toate liniile de business. În al treilea trimestru, la nivel de grup au fost introduse noi definiţii pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri şi zona corporate. Ca urmare, unele volume au fost reclasificate între cele două categorii în al treilea trimestru. În ansamblu, volumul împrumuturilor acordate IMM-urilor şi către zona corporate a crescut cu 11% comparativ cu trimestrul anterior.

Volumul depozitelor, a crescut cu 28%, în raport cu primele nouă luni ale anului trecut. Prin urmare, raportul credite / depozite s-a îmbunătăţit de la an la an, ajungând la 117%. În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 17,5 miliarde lei, în creştere cu 23% faţă de nivelul consemnat la finalul primelor nouă luni din 2020. Rata de adecvare a capitalului băncii se menţine la un nivel confortabil de 20,8% (-16 puncte procentuale de la an la an).

În primele trei trimestre din 2021, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 373,6 miliarde forinţi (5,146 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 335,3 miliarde forinţi (4,619 miliarde de lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (167,5 miliarde forinţi/ 2,307 miliarde de lei), DSK Bank din Bulgaria (66 miliarde forinţi/ 910 milioane lei), Croaţia (25,2 miliarde forinţi/ 347 milioane lei), Ucraina (28,8 miliarde forinţi/ 397 milioane lei), Serbia (20,7 miliarde forinţi/ 285 milioane lei), Slovenia (12,4 miliarde forinţi/ 172 milioane lei), Rusia (24,2 miliarde forinţi/ 333 milioane lei), Muntenegru (5,4 miliarde forinţi/ 74 milioane lei), Moldova (4,4 miliarde forinţi/ 60 milioane lei) şi subsidiara din Albania (3,9 miliarde forinţi/ 54 milioane lei).

OTP Bank România este subsidiară a OTP Group. Banca ocupă locul 9, în funcţie de active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: