Pe măsură ce economia își revine, Grecia va încheia în acest an vânzarea participațiilor sale la 5 bănci salvate în timpul crizei, spune ministrul de finanțe

Piraeus Bank Sursa foto: piraeusholdings.gr

Grecia va finaliza în acest an vânzarea participațiilor sale pe care încă le deține la 5 bănci salvate în timpul crizei datoriilor din deceniul trecut și va obține venituri record din vânzarea activelor statului, a declarat ministrul său de finanțe pentru Reuters.

Vestea este un nou semn al redresării economice a Greciei după criza din perioada 2010-18, în care economia s-a redus cu un sfert, șomajul a crescut vertiginos, protestele de stradă au făcut ravagii și țara aproape a ieșit din zona euro.

După ani de relativă stabilitate, investitorii au revenit. Statul și-a vândut recent participația la trei bănci importante, obținând peste 2 miliarde de euro. Cea mai recentă vânzare, a unei participații de 27% din Piraeus Bank, a fost suprasubscrisă de opt ori.

“Am avut un interes foarte semnificativ exprimat de mulți investitori și de aceea ne propunem să finalizăm acest proces până la sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul de finanțe Kostis Hatzidakis într-un interviu.

Conform unui acord cu creditorii, Grecia are termen până la sfârșitul anului 2025 pentru a finaliza vânzările, dar a decis să acționeze mai repede. Participația sa rămasă de 18,4% în National Bank, cel mai mare creditor al țării, și 72% în mai mica Attica Bank, vor fi vândute în acest an, a spus el. “Am constatat că nu există niciun motiv să amânăm, să tragem de timp”.

Vânzări record

Anul trecut, Grecia și-a recăpătat statutul de investment grade, după 13 ani în categoria “junk”, cauzată de gradul său copleșitor de îndatorare, și a început procesul de cesionare a băncilor salvate.

Rămâne cea mai îndatorată națiune din zona euro, dar guvernul de centru-dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a obținut anul trecut un al doilea mandat, a supravegheat o perioadă de redresare.

Guvernul se așteaptă să obțină 7,1 miliarde de euro din 10 privatizări care au fost încheiate sau vor avea loc în ultimele 8 luni, o sumă record care, potrivit lui Hatzidakis, va acoperi obiectivul bugetar pentru 2024, de 5,7 miliarde de euro.

Luna trecută, guvernul a vândut 30% din Aeroportul Internațional din Atena în cadrul unei oferte publice inițiale pentru 790 de milioane de euro. În acest an, se așteaptă să obțină aproximativ 4,6 miliarde de euro din acorduri de concesiune pentru două drumuri cu taxă și intenționează să vândă participații în porturi și porturi de agrement din insula Creta și din centrul Greciei.

“Suntem hotărâți să continuăm mai mult sau mai puțin în același mod, insistând cu toate reformele structurale necesare doar pentru a transmite mesajul că această țară a devenit o țară prietenoasă cu mediul de afaceri”, a declarat Hatzidakis.

Economia Greciei a înregistrat anul trecut o creștere de 2%, ușor mai mică decât proiecția Ministerului de Finanțe, dar totuși mult peste media de 0,4% din zona euro.

Ministerul se așteaptă la o creștere de 2,9% în acest an, susținută de turism, de creșterea investițiilor și de cererea internă.

Pe măsură ce investitorii se înghesuie, Grecia va crește pragul de investiții pentru vizele de aur acordate străinilor care investesc în proprietăți imobiliare în marile orașe și insule populare la 800.000 de euro de la 500.000 de euro, a declarat Hatzidakis.

“Un amendament (pe această temă) va fi depus în parlament probabil în această săptămână”, a spus el.

 

Sursa foto: piraeusholdings.gr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *