Pe măsură ce Europa și SUA impun sancțiuni, Rusia se uită spre China ca destinație de export

vapor, transport maritim, containere, comert Sursa foto: Pexels

Statele Unite sunt gata să declanșeze mai multe sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova escaladează conflictul din Ucraina, interzicând instituțiilor financiare și companiilor rusești accesul la tranzacțiile în dolari americani și la piețele globale pentru comerț, exporturi de energie și finanțare. Dar Statele Unite și aliații săi nu au încercat niciodată să reducă o economie de 1,5 trilioane de dolari din comerțul global și nu este clar cât de multă presiune pot pune chiar și sancțiunile occidentale unificate asupra Moscovei, scrie Reuters.

O analiză a datelor comerciale ale Băncii Mondiale și ale Națiunilor Unite arată că, de când au fost impuse sancțiuni mai mici în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea Ucrainei, China a devenit cea mai mare destinație de export.

Noile sancțiuni ar putea determina Rusia să încerce să-și aprofundeze legăturile comerciale cu Beijingul, în efortul de a evita restricțiile, a declarat Harry Broadman, expert internațional în dispute în investiții și comerț.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit unui ordin executiv semnat luni de președintele Joe Biden, orice instituție din sectorul serviciilor financiare din Rusia este o țintă pentru noi sancțiuni, a spus Casa Albă, menționând că peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei și jumătate din comerțul său sunt efectuate în dolari.

Biden, anunțând marți o serie inițială de sancțiuni pentru a sancționa Rusia pentru că a ordonat trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a spus că „va lua măsuri solide pentru a se asigura că durerea sancțiunilor este vizată asupra economiei ruse”.

Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de pus în practică, Rusia fiind printre cei mai mari exportatori mondiali de petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, paladiu și alte mărfuri importante. Prețurile petrolului au atins noi maxime nemaivăzute din 2014, marți. Rusia a reprezentat 1,9% din comerțul global în 2020, în scădere de la 2,8% în 2013, potrivit datelor Băncii Mondiale.

O analiză a datelor comerciale rusești din baza de date World International Trade Solution a Băncii Mondiale arată că dependența Rusiei de comerț a scăzut în ultimii 20 de ani. S-au schimbat și destinațiile de export ale Rusiei. Țările de Jos a fost principala destinație de export în urmă cu un deceniu, datorită comerțului cu petrol, dar a fost înlocuită de China. Achizițiile Germaniei și Marii Britanii din Rusia s-au menținut în mare parte stabile, în timp ce importurile din Belarus au crescut.

China rămâne principalul furnizor de importuri al Rusiei, printre categoriile principale numărându-se telefoane mobile, computere, echipamente de telecomunicații, jucării, textile, îmbrăcăminte și piese electronice. Importurile rusești a crescut din 2014, în timp ce din Germania au scăzut semnificativ. Exporturile Ucrainei către China au scăzut considerabil în ultimul deceniu, în timp ce transporturile Belarusului s-au schimbat puțin.

Cele mai importante exporturi ale Ucrainei către Rusia în 2020 au fost oxid de aluminiu, echipamente feroviare, cărbune, oțel și uraniu, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: