Penuria de muștar din Franța: De ce lipsește acest articol așa de căutat din rafturile super-magazinelor? Nu doar războiul din Ucraina este de vină (BFM TV)

Muștar francez foto: Wikimedia Commons

Găsirea unui borcan de muștar într-un supermarket devine din ce în ce mai dificilă. O penurie care nu este legată doar de războiul din Ucraina. Acesta este rezultatul unei combinații de factori.

De câteva săptămâni, rafturile cu muștar se golesc, dar nu se mai umplu. Într-o țară ca Franța, unde consumul mediu este de un kilogram pe an și pe persoană, distribuitorii sunt obligați să limiteze achizițiile la unul sau două borcane din cauza dificultăților de aprovizionare.

Nu este surprinzător faptul că prețul acestui condiment devenit rar a crescut brusc, cu aproape 14% într-un an, potrivit datelor furnizate de compania de analiză a datelor din comerț Iri. Și este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească.

Luc Vandermaesen, președintele Asociației muștarului din Burgundia (patria muștarului francez), este pesimist. El se teme că “va dura ceva mai mult timp până când ne vom putea aproviziona”. Potrivit acestuia, tensiunile de pe piață ar trebui să dureze până în 2024, a declarat el pentru Le Monde.

Această penurie nu este legată doar de războiul din Ucraina. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, patria muștarului de Dijon nu este un mare producător de semințe de muștar. Prin urmare, Franța este obligată să se aprovizioneze din străinătate. Aproximativ 80% din cele 35.000 de tone de semințe necesare sunt importate din Canada.

Cu toate acestea, obținerea lor devine din ce în ce mai dificilă. Canada și-a redus producția de plante de muștar în favoarea grâului, mai profitabil. Iar Canada a suferit de o secetă majoră care a slăbit culturile. Ca urmare, producția canadiană de semințe a fost înjumătățită la începutul anului 2022, ajungând la 50.000 de tone, potrivit Ministerului canadian al Agriculturii.

O altă parte a semințelor importate în Franța provin din Rusia și Ucraina. De la începutul conflictului din est, în februarie, livrarea acestor semințe a fost grav perturbată.

O șansă de relansare a sectorului francez? Burgundia, care produce o mică parte din semințele de care au nevoie producătorii, intenționează să profite de această criză de aprovizionare canadiană și de blocarea importurilor în Est.

“Obiectivul nostru este de a tripla suprafața cultivată în regiunea noastră, ajungând la 10.000 de hectare, adică aproximativ 1% din suprafața cultivabilă a regiunii. De asemenea, industriașii din industrie au fost de acord să facă un efort și să crească prețul semințelor care le sunt livrate”, a explicat pentru Les Echos Fabrice Genin, președintele Asociației Producătorilor de Semințe de Muștar din Burgundia (APGMP).

Cu condiția să dezvolte semințe mai rezistente la climă și la insecte pentru a avea randamente suficiente, deoarece legislația franceză în materie de insecticide este mai restrictivă decât cea din alte țări, ceea ce împiedică crearea unui adevărat sector francez.

Dar aceste eforturi nu vor da roade în acest an. Compania anglo-olandeză Unilever, primul producător de muștar din Franța, recunoaște că “întreaga recoltă de semințe din Burgundia ar fi insuficientă pentru a acoperi întreaga producție de muștar Amora și Maille pentru anul în curs”.

Lui Unilever îi va lipsi mai mult de o treime din necesarul de semințe de muștar pentru a-și asigura volumele de producție din 2022, a declarat compania pentru Les Echos. Dar speră “să revină la aprovizionarea normală de îndată ce va primi următoarea recoltă de semințe, în octombrie 2022”.

Prin urmare, revenirea la normalitate nu este prevăzută pentru acest an. Cu toate acestea, ca și în cazul uleiului de floarea-soarelui, unii distribuitori reușesc să aprovizioneze rafturile cu mărci mai puțin cunoscute, adesea din țări din Europa de Est, cum ar fi Polonia sau Republica Cehă. Rămâne de văzut dacă gustul este același.

foto: Wikimedia Commons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *