Peste 70 de miliarde de dolari au dispărut de pe piața cripto în 24 de ore/ Bitcoin a scăzut sub 20.000 de dolari

criptomoneda Sursă foto: Pexels

Bitcoin a coborât vineri sub 20.000 de dolari, atingând un minim al ultimelor aproape două luni, după o vânzare de acțiuni pe piața bursieră din SUA și prăbușirea unui creditor axat pe criptomonede, informează CNBC.

Piața criptomonedelor a văzut cum peste 70 de miliarde de dolari au fost șterse din valoarea sa în decursul a numai 24 de ore. Bitcoin se tranzacționa în scădere cu aproape 8%, la 19.900,28 dolari la ora 5:11 a.m., potrivit datelor CoinDesk. ET. Ether a scăzut cu peste 8%, la 1.400,63 dolari.

Vânzarea cripto a fost provocată de o serie de factori. Mișcarea prețurilor criptomonedelor este destul de strâns corelată cu piețele bursiere din SUA, în special cu Nasdaq, piața puternic tehnologică. Joi, principalii indici americani au închis în scădere.

Marți, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a indicat că ratele dobânzilor ar putea crește – și rămâne mai mari – decât se așteaptă. Creșterea ratelor dobânzilor din ultimul an a cântărit asupra activelor de risc, cum ar fi acțiunile și, în special, asupra criptomonedelor.

“Există doar puține motive pentru a cumpăra bitcoin acum, deoarece piața este saturată de evoluții negative, nu doar în mod specific pentru industria criptografică, ci și pentru piața financiară în general”, a declarat Yuya Hasegawa, analist la firma japoneză de criptomonede Bitbank, pentru CNBC prin e-mail.

Un alt factor major care apasă asupra prețurilor cripto este prăbușirea Silvergate Capital, un important creditor al industriei cripto. Silvergate a declarat miercuri că își încheie operațiunile și își lichidează banca.

Căderea Silvergate este un alt exemplu al modului în care prăbușirea marii burse de criptomonede FTX continuă să aibă un impact asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.

Separat, Silicon Valley Bank a declarat miercuri târziu că a vândut participații în valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. SVB este o bancă importantă în spațiul start-up-urilor tehnologice. Furnizând servicii bancare tradiționale, dar finanțând în același timp și proiecte tehnologice, este considerată o coloană vertebrală a industriei de capital de risc din SUA.

Vânzarea activelor vine în contextul în care SVB se confruntă cu un mediu mai slab de finanțare a sectorului tehnologic, deoarece fondurile de capital de risc rămân prudente pe fondul unei situații macroeconomice mai slabe și al creșterii ratelor dobânzilor.

Atât Silvergate, cât și SVB și-au plasat banii în titluri de trezorerie americane, care și-au pierdut din valoare pe măsură ce Fed a majorat ratele. Aceste bănci au fost nevoite să vândă aceste obligațiuni în pierdere pentru a-și consolida poziția de capital.

“În general, sentimentul pare să fi devenit destul de pesimist, având în vedere o combinație de creșteri macro globale și ale ratelor dobânzilor, dar și expunerea pe care multe bănci o au probabil la titluri cu durată lungă”, a declarat Vijay Ayyar, vicepreședinte al dezvoltării corporative la crypto exchange Luno, pentru CNBC prin e-mail.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *