Presiuni asupra Exxon Mobil să taie legăturile cu Rosneft, pe model BP. Compania deține rezerve importante de petrol în Insula Sahalin

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Exxon Mobil, care vrea să vândă participația de 50% din perimetrul românesc din Marea Neagră, Neptun Deep, către Romgaz, se va confrunta probabil cu noi presiuni pentru a tăia legăturile cu cel mai mare producător de petrol al Rusiei, au spus analiştii, după ce rivalii de la BP au fost de acord să renunțe la participaţia în Rosneft.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a declanșat sancțiuni economice și politice ample și retrageri corporative din partea băncilor, companiilor de tehnologie și a altor firme fără precedent în amploarea lor.

Exxon deține un pachet de 30%, alături de Rosneft, SODECO din Japonia și indienii de la ONGC Videsh din zăcămintele de petrol și gaze din Insula Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Grupul cu Exxon ca operator a exportat peste 1 miliard de barili de petrol și 1,03 miliarde de metri cubi de gaze naturale de când a început producția în 2005.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Giganții ca Exxon Mobil și furnizorii importanți de servicii cu expunere în Rusia se vor confrunta acum cu o presiune uriașă pentru a retrage investiții din Rusia”, a declarat Artem Abramov, analist la Rystad Energy. „Nu voi fi surprins dacă vedem anunțuri mari similare cu cel al BP-Rosneft în următoarele câteva zile, dar va fi dificil să speculăm cum se vor desfășura exact lucrurile”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Exxon nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Compania petrolieră americană a închis anterior două întreprinderi mixte rusești, după ce au fost impuse sancțiuni în urma operațiunilor militare ale Rusiei din 2014 în estul Ucrainei. Exxon a primit o lovitură de 200 de milioane de dolari la câștigurile din exit.

Sahalin reprezintă una dintre cele mai mari investiții directe unice din Rusia, potrivit Exxon, cu cele trei zăcăminte de petrol și gaze. Partenerii au avansat în dezvoltarea unei noi instalații de gaz natural lichefiat (GNL) pe insulă. Construirea unor astfel de centrale costă de obicei câteva miliarde de dolari.

Exxon a angajat anul trecut peste 1.000 de oameni în toată Rusia, cu birouri la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Yuzhno-Sahalinst, potrivit propriului site.

Nu ar fi exclus ca pus în fața renunțării la rezervele ruse, Exxon să renunțe la vânzarea Neptun Deep, dacă România va realiza legislația necesară pentru autorizarea extragerii de gaze naturale din Marea Neagră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: