Prețul locuințelor din Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 2009 până în prezent

locuinta, casa, imobiliar Sursa foto: ING

Prețul mediu al locuințelor din Marea Britanie a înregistrat în luna mai cea mai mare scădere anuală din ultimii aproape 14 ani, arată datele publicate astăzi de Nationwide privind prețurile locuințelor, scrie The Guardian.

Scăderea de 3,4% a prețurilor anuale ale locuințelor raportată în luna mai este cea mai mare scădere înregistrată din iulie 2009, când acestea au scăzut cu 6,2% – după ce criza financiară a afectat piața imobiliară.

Myron Jobson, analist senior în domeniul finanțelor personale la Interactive Investor, a declarat: „Creșterea de la o lună la alta a prețurilor medii ale locuințelor din aprilie pare să fi fost un moment de cumpănă, prețurile revenind la tendința de scădere în luna mai. Acest lucru este simptomatic pentru o piață care sughite și care se adaptează la o revenire de la ritmul amețitor de creștere a prețurilor locuințelor din ultimii ani”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În timp ce orice scădere a prețurilor este o veste bună pentru vânătorii de case, s-ar putea să nu fie suficientă pentru a compensa în mod semnificativ creșterea ratei dobânzii și contribuția acesteia la plățile lunare ale ipotecii. Realitatea crudă este că a deține o locuință pare să fie un vis îndepărtat pentru mulți dintre ei, ratele ridicate ale ratelor ipotecare, prețurile ridicate ale proprietăților și costul mai ridicat al vieții, inclusiv chiriile în creștere, făcând din cumpărarea unei locuințe o perspectivă din ce în ce mai dificilă. În condițiile în care se așteaptă ca Banca Angliei să continue să crească ratele dobânzilor, piața imobiliară va fi supusă unei presiuni și mai mari”, avertizează Nationwide.

Piețele financiare prevăd în prezent că rata dobânzii bancare ar putea fi aproape de 5,5% până la sfârșitul acestui an, față de 4,5% în prezent, din cauza inflației ridicate și persistente din Marea Britanie.

Acest lucru i-a determinat pe unii furnizori de credite ipotecare să își reevalueze ofertele ipotecare – așa cum a făcut Nationwide săptămâna trecută.

Economistul șef Robert Gardner spune că acest lucru va adăuga presiuni, pe lângă scăderea anuală de 3,4% a prețurilor locuințelor din luna mai.

„Vânturile potrivnice pentru piața imobiliară par să se întărească pe termen scurt. Deși inflația prețurilor de consum a încetinit în aprilie, a fost o scădere mult mai mică decât se așteptau majoritatea analiștilor. Ca urmare, așteptările investitorilor privind traiectoria viitoare a ratei dobânzii bancare au crescut simțitor la sfârșitul lunii mai, sugerând că aceasta ar putea atinge un vârf de 5,5%, cu mult peste cel de 4,5% care a fost estimat în jurul sfârșitului lunii martie. În plus, se preconizează că ratele vor rămâne mai mult timp mai ridicate”, afirmă el.

Gardner avertizează că acest lucru ar putea duce la creșterea ratelor ipotecare:

„Dacă se menține, este posibil ca acest lucru să exercite o nouă presiune ascendentă asupra ratelor ipotecare, care au avut o tendință de scădere după ce au crescut brusc în urma mini-bugetului din septembrie anul trecut”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: