Prețul petrolului a fost aproape să spargă pragul de 100 de dolari, marți

Redacția feb. 22, 2022 0 comentarii
pexels-pixabay-petrol

Prețul petrolului a atins un nou maxim al ultimilor șapte ani, iar Brent a trecut de 99 de dolari pe baril la începutul zilei, pe fondul escaladării crizei Rusia-Ucraina.

Prețurile internaționale ale petrolului au urcat marți până spre 100 de dolari pe baril, după ce piețele au luat în considerare o posibilă perturbare a exporturilor principalului producător de petrol din Rusia, după decizia președintelui Vladimir Putin de a recunoaște independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, ceea ce a intensificat tensiunile cu Occidentul.

Prețurile țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, au crescut până la 99,50 dolari marți dimineața, după ce Rusia a declarat că trimite trupe în estul Ucrainei.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 1,87 dolari, sau cu 2,1% faţă de închiderea de vineri, la 92,94 dolari pe baril, piaţa fiind închisă luni pentru o sărbătoare legală.

Petrolul WTI a atins, de asemenea, marţi, un maxim al ultimilor şapte ani, de 96 de dolari pe baril.

Prețurile ridicate ale petrolului sunt bune pentru bugetul Rusiei și pentru resursele și proiectele sale de petrol, pe de o parte, dar petrolul atât de scump lovește și alte sectoare ale economiei și încetinește creșterea cererii, pe de altă parte.

Ultima dată când prețurile petrolului au depășit 100 de dolari a fost în 2014, după ce s-au menținut peste acest prag mai mult de un an.

Prețurile rămân însă departe de maximul record de peste 147 de dolari, atins în iulie 2008.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.