Prețul petrolului scade, dar este încă pregătit pentru o creștere săptămânală din cauza speranțelor legate de cerere

Redacția dec. 16, 2022 0 comentarii
platforma maritima gaz petrol offshore sursa: captura youtube

Prețul petrolului a scăzut vineri, în timp ce piața a evaluat consecințele majorării ratelor dobânzilor de către băncile centrale, dar era pregătit pentru o creștere săptămânală, pe fondul îngrijorărilor legate de întreruperea ofertei și al speranțelor privind o revenire a cererii în China, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,56 dolari, sau 1,9%, la 79,65 dolari pe baril. Contractele futures West Texas Intermediate au alunecat cu 1,43 dolari, sau 1,9%, la 74,68 dolari.

Ambele referințe au scăzut cu 2% în sesiunea precedentă, în condițiile în care dolarul s-a întărit și băncile centrale din Europa au majorat ratele dobânzilor.

Rezerva Federală americană a indicat că va majora în continuare ratele dobânzilor anul viitor, chiar dacă economia alunecă spre o posibilă recesiune.

Joi, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Agenția Internațională pentru Energie estimează o revenire a creșterii cererii de petrol din China anul viitor cu aproape un milion de barili pe zi (bpd), după o contracție în 2022. Agenția și-a majorat estimarea privind creșterea cererii globale de petrol în 2023 la 1,7 milioane de bpd.

Analiștii de la J.P.Morgan Commodity Research se așteaptă, de asemenea, ca Statele Unite să înceapă să își refacă rezervele strategice de petrol în primul trimestru din 2023.

Dar piața petrolului este în continuare îngrijorată de presiunile în sensul scăderii, inclusiv de redresarea lentă a cererii Chinei din cauza numărului tot mai mare de infecții COVID și de o supraofertă pe piața din vestul Suezului.

sursa foto: Captură Youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *