Prețurile energiei electrice din Europa cresc pe măsură ce Franța reduce producția de energie nucleară pentru a doua oară într-o lună

37877615_1970157603048387_2129090600878735360_n Sursă foto: EDF/Facebook

Prețurile energiei electrice din Europa au explodat după ce Électricité de France (EDF), cel mai mare producător din regiune, care își are locația în Franța, și-a redus ținta de producție nucleară pentru a doua oară într-o lună, scrie Bloomberg.

EDF a declarat că producția sa de energie nucleară ar putea scădea în acest an la niveluri nemaiîntâlnite din 1990, iar Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, spune că există o „probabilitate semnificativă” de reducere a producției pentru 2023. Deficitul a forțat Franța să importe energie electrică, înăsprind livrările în țările vecine, bazându-se pe gigantul nuclear francez.

Reactoarele EDF reprezintă coloana vertebrală a unui sistem energetic european din ce în ce mai integrat.O mulțime de întreruperi recente au agravat criza energetică din Europa.

EDF a declarat că preconizează că producția de energie nucleară va scădea la 295 și 315 terawatt/oră în 2022, în scădere față de o prognoză anterioară de 300 și 330 terawatt/oră. Ultima dată când producția nucleară a companiei a scăzut sub 300 terawatt/oră a fost în urmă cu peste trei decenii. Noi reduceri ale producției de anul viitor ar putea veni atunci când EDF raportează rezultatele la sfârșitul acestei luni, a declarat Morgan Stanley într-un raport.

Gigantul nuclear francez s-a confruntat cu mai multe întreruperi ale reactoarelor care vor afecta câștigurile. Cumpărarea înapoi a 15 terawatt/ore de energie la prețurile curente va costa EDF 2,1 miliarde de euro sau 8% din capitalizarea de piață a companiei, a declarat Ahmed Farman, analist la Jefferies Group.

Franța a fost cel mai mare exportator net de energie din Europa în a doua jumătate a anului trecut, trimițând echivalentul a 10% din cererea sa în străinătate. Producția nucleară mai mică în 2022 va reduce probabil exporturile către națiuni din Germania și Marea Britanie, crescând expunerea acestora la prețuri ridicate la gaze și cărbune pentru centralele sale electrice.

Sursă foto: EDF/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *