Grupul rus Lukoil şi-a vândut rafinăria din Italia unui consorţiu de fonduri de investiţii şi companii de trading occidentale, aceasta fiind prima vânzare majoră de active efectuată după invadarea Ucrainei de către Moscova, au anunţat luni companiile implicate, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
De la înfiinţarea sa, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Lukoil a fost unul dintre cei mai activi cumpărători de active din Occident, dar aceste active din străinătate au devenit problematice după ce Occidentul a impus sancţiuni ample Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.
Vânzarea rafinăriei italiene către un consorţiu, condus de firma cipriotă de capital privat G.O.I. Energy, cu sprijinul companiei de tradingTrafigura, cu sediul la Geneva, reprezintă finalizarea discuţiilor din ultimele luni şi poate fi privită ca un succes parţial, având în vedere procesele dezordonate din alte regiuni, în care Moscova şi Occidentul îşi confiscă reciproc bunurile.
Sancţiunile globale au îngheţat în jur de 300 de miliarde de dolari, aproape jumătate din ceea ce Rusia avea în rezervele sale de aur şi valută, deşi Lukoil nu a fost vizat direct de sancţiunile occidentale.
Procesul de vânzare este în contrast cu confiscarea de către Germania a rafinăriei Schwedt a Rosneft şi a Gazprom Germania, sau cu preluarea de către Rusia a exploatării petroliere Sahalin 1 de la Exxon Mobil.
G.O.I. Energy este condusă de Michael Bobrov, care este, de asemenea, directorul general al companiei israeliene Green Oil, care deţine o participaţie majoră în cea mai mare rafinărie din Israel, Bazan Group.
Trafigura va oferi unele finanţări şi va gestiona livrările de ţiţei şi producţia de produse rafinate, au spus companiile. Trafigura nu va deţine o participaţie la rafinărie.
Acordul marchează o extindere în sectorul de rafinare pentru Trafigura, care a încheiat un acord similar cu Prax în 2021, pentru o rafinărie din Marea Britanie.
Trafigura deţine, de asemenea, un pachet de 3% la rafinăria italiană Saras, o participaţie indirectă în principala rafinărie Nayara din India şi conduce două mici rafinării, prin intermediul subsidiarei sale Puma Energy.
Rafinăria ISAB din Sicilia rafinează 320.000 de barili pe zi de ţiţei, reprezentând o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, şi angajează direct aproximativ 1.000 de oameni, într-o zonă deprimată din punct de vedere economic din regiunea cea mai sudică a ţării.
Companiile au spus într-un comunicat că tranzacţia ar trebui să se încheie în martiem dar nu au oferit o valoare a tranzacţiei.
Discuţiile anterioare despre preţ cu alţi ofertanţi au fost de puţin sub 1,5 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari).
Acordul de vânzare a fabricii necesită aprobarea guvernului Italiei, care, în conformitate cu ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de reglementări privind puterea de aur, îşi rezervă dreptul de a bloca sau de a impune condiţii tranzacţiilor care implică companii considerate de importanţă strategică.