Producătorul auto VinFast din Vietnam va livra mașini electrice în Europa în acest an, în timp ce UE îi investighează pe rivalii săi din China

Redacția sept. 21, 2023 1 comentarii
vinfast masini electrice

Producătorul vietnamez de vehicule electrice VinFast plănuiește să livreze primele sale vehicule electrice în Europa în acest an, după ce va primi aprobarea autorităților de reglementare, a declarat joi directorul său executiv pentru Reuters, în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare impunerea de tarife pentru rivalii săi chinezi.

Conform planului, aproximativ 3.000 dintre crossoverele sale VF8 ar urma să fie livrate în Franța, Germania și Olanda în al patrulea trimestru al acestui an de la fabrica VinFast din nordul Vietnamului, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu planul. Sursa a refuzat să fie numită, deoarece aceste detalii nu au fost încă făcute publice.

Planul companiei listate la Nasdaq de a se extinde în Europa ar reprezenta o creștere de patru ori față de un obiectiv anterior, care nu a fost atins, de a livra 700 de mașini până în iulie anul trecut, și vine în contextul în care ancheta UE asupra producătorilor chinezi de vehicule electrice creează un posibil gol pe piață.

Compania a livrat aproximativ 2 100 de vehicule electrice la începutul acestui an în Statele Unite.

“Ne așteptăm să livrăm primele modele VF8 clienților francezi, germani și olandezi în trimestrul al patrulea al acestui an”, a declarat Le Thi Thu Thuy, directorul executiv al VinFast, adăugând că celelalte modele VF6, VF7 și VF9 ale companiei vor fi lansate pe piața europeană anul viitor.

Thuy nu a precizat numărul de vehicule utilitare sport (SUV) VF8, dar persoana familiarizată cu această chestiune a spus că ar fi vorba de aproximativ 3.000 de vehicule, inclusiv unele pentru Israel.

Compania, care înregistrează pierderi, își revizuiește în mod repetat obiectivele.

SUV-ul VF8 a fost deja aprobat de un organism de reglementare european ca fiind conform cu standardele UE și poate fi vândut în cadrul blocului de 27 de țări, a precizat Thuy.

De asemenea, compania finalizează procedurile pentru a obține ratingul de siguranță voluntar Euro NCAP, a adăugat ea.

Concurență chineză

Europa este una dintre cele mai mari piețe pentru producătorii auto chinezi, care au livrat aproape 70.000 de vehicule electrice în primele șapte luni ale acestui an, aproape triplu față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei de consultanță Inovev. În cazul în care ancheta UE va ajunge la concluzia că taxele punitive asupra EV-urilor fabricate în China sunt justificate, VinFast ar putea constata că mașinile sale au prețuri mai competitive.

Modelul său VF8 pornește de la 50.990 de euro în Franța. Modelul Y al Tesla fabricat în China, care este, de asemenea, amenințat de tarifele UE, pornește de la 46.000 de euro.

Extinderea VinFast în Europa face parte dintr-un plan global care include construirea de noi fabrici în Statele Unite și în Indonezia și vizează, de asemenea, India, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.

Chiar înainte de debutul pe Nasdaq, în august, compania a intensificat livrările de mașini în al doilea trimestru, cu un număr total de 11.315 vehicule electrice puse la dispoziția clienților până la sfârșitul lunii iunie, în mare parte pe piața internă, datorită unui program de transformare a mașinilor sale în taxiuri ecologice în principalele orașe din Vietnam.

Veniturile VinFast din primul trimestru au scăzut cu 49% față de anul precedent și a înregistrat o pierdere netă de 598 milioane de dolari. Se așteaptă să anunțe rezultatele pentru al doilea trimestru în cursul zilei de joi.

VinFast, care face parte din conglomeratul vietnamez Vingroup, a fost înființată în 2017 și a început să fabrice vehicule electrice în 2021, după ce a renunțat la fabricarea de mașini cu motoare cu combustie internă.

Sursa foto: VinFast, Facebook

Comentarii

  1. Vinfast deja am văzut pe Olanda și Germania înmatriculate și ma uitam ca bou și nu știam cei cu OZN urile astea,deja îs la vânzare și circula pe străzile Europei !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *