Producția industrială a scăzut cu 5% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Producţia şi furnizarea de energie, scădere de 11%

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

În primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,0%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna septembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,4%, datorită creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,3%) și industria extractivă (+1,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,5%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7% faţă de luna precedentă. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) și industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a crescut cu 5,4%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) și industriei prelucrătoare (-2,6%). Industria extractivă a crescut cu 6,0%.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) și industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 3,7%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2022, a fost mai mică cu 5,0%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,0%) și industria prelucrătoare (-4,3%). Industria extractivă a crescut cu 3,8%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *