Profitul net al Băncii Naționale a Elveției (SNB) a urcat în 2021 la 28,57 miliarde de dolari, unul dintre cele mai bune din istoria instituției

Franc elvetian pixabay.com

 

Profitul net al Băncii Naționale a Elveției (SNB) a urcat în 2021 la 26,3 miliarde franci (28,57 miliarde de dolari), de la 20,8 miliarde franci în 2020, a anunțat banca, potrivit Agerpres. Rezultatul a fost impulsionat de investiţiile în valută pe care instituţia le-a făcut în încercarea de a opri aprecierea francului, transmite agenția, citând Reuters.

Cifra anunţată luni de SNB este a patra ca mărime de la înfiinţarea instituţiei în 1907.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

În rezultatele preliminare publicate la începutul anului, SNB a informat că, în 2021, a obţinut un câştig de “aproape” 26 miliarde de franci elveţieni din poziţiile valutare, care includ acţiuni şi obligaţiuni de aproape 1.000 miliarde de franci elveţieni, pe care le-a cumpărat pentru a limita tendinţa de apreciere a monedei naţionale.

Graţie rezultatelor excelente din 2021, SNB poate transfera către guvernul central şi autorităţile locale elveţiene suma maximă autorizată de şase miliarde de franci. Banca Naţională a Elveţiei, una dintre puţine bănci centrale ale cărei acţiuni se pot tranzacţiona public, a propus acordarea unor dividende de 15 franci pe acţiune, suma maximă permisă prin lege.

În 2021, SNB a făcut un profit de 25,7 miliarde franci de pe urma poziţiilor sale valutare, care la finele lui 2021 au ajuns la 966 miliarde franci. În schimb, a pierdut 100 de milioane de franci de pe urma rezervelor de aur. Pe de altă parte, instituţia a făcut un profit de 1,1 miliarde franci de pe urma poziţiilor în franci, în principal ca urmare a dobânzilor negative pe care le impune băncilor comerciale care îşi păstrează lichidităţile overnight la banca centrală.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naţionale a Elveţiei, care se concentrează pe stabilitatea preţurilor şi susţinerea economiei elveţiene. Pentru a-şi atinge obiectivele, instituţia a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: