Raport: 14% dintre români declară că obişnuiesc să consume produse ”on the go” de 3 – 5 ori pe săptămână

cafea to go, birou outdoor, calculator Sursa foto: Pexels

Aproximativ 80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% aleg să mănânce prima masă a zilei la birou, potrivit unui studiu publicat de Agerpres. Totodată, circa 14% dintre români declară că obişnuiesc să consume produse ”on the go” de 3 – 5 ori pe săptămână.

“Studiu Reveal Marketing Research: obiceiuri de cumpărare şi ritualuri de mâncat ‘on the go’ în rândul românilor” este reprezentativ pentru populaţia din mediul urban şi rural, transmit autorii.

Pentru 4 din 10 respondenţi, nivelul de interes faţă de achiziţionarea produselor “on the go” s-a schimbat în perioada pandemiei. Astfel, românii preferă să cumpere produse “on the go” din trade-ul modern (supermarketuri/hypermarketuri), în detrimentul magazinelor din proximitatea casei. Potrivit cercetării, fructele, legumele, produsele lactate şi dulciurile sunt alimentele pe care românii obişnuiesc să le consume cel mai des.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“În medie, 14% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse ‘on the go’, iar 21% dintre aceştia spun că au în medie un consum de produse ‘on the go’ de 1 – 2 ori pe săptămână. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu consumă niciodată produse ‘on the go’. Produsul evitat în cea mai mare măsură de către respondenţi este mâncarea gătită ambalată – 29% dintre ei declară că nu obişnuiesc să îşi cumpere”, susţin autorii studiului.

Totodată, persoanele peste 55 de ani sunt cele care declară în cea mai mare măsură că nu îşi cumpără mâncare gătită ambalată – aproape jumătate (40%) au selectat această opţiune.

Primele opţiuni ale românilor pentru micul dejun sunt: cafea (75%), produse lactate (62%), sandvişuri (49%) şi produse de patiserie (covrigi, pateuri, snackuri sărate sau dulci – 40%).

Pe grupe de vârstă, cel mai mare procent de respondenţi care consumă cafea sau băuturi pe bază de cafea la micul dejun (82%) se înregistrează în segmentul 55 – 60 de ani.

Potrivit cercetării, prima poziţie în topul alimentelor preferate de români pentru masa de prânz sunt legumele proaspete, aceste produse fiind alese de şase din zece respondenţi. Acestea sunt urmate în clasament de fructe proaspete (29%), mâncare gătită ambalată (47%) şi dulciuri care au fost incluse în meniul mesei de prânz de circa o doime dintre respondenţi.

La polul opus, în topul produselor preferate de români pentru cea de-a doua masă din zi se situează covrigii, pateurile, snackurile sărate sau dulci şi fructele uscate – produse care au fost consumate de unul din zece români.

În ceea ce priveşte masa de seară, 44% mănâncă legume, produse lactate (34%), mâncare gătită (26%), fructe (25%) şi dulciuri (20%).

“Dacă vorbim despre factorii care influenţează alegerea produselor ‘on the go’, cel mai relevant criteriu pentru consumatorii români este ca produsele să fie proaspete, însă la fel de important este ca acestea să fie sănătoase – factori invocaţi de şase din zece respondenţi”, menţionează realizatorii studiului.

De asemenea, opţiunea ca produsele alese să fie proaspete şi sănătoase sunt aspecte esenţiale mai degrabă pentru femei, 75% şi, respectiv 61%, dintre respondente invocând acest lucru.

Totodată, pentru aproximativ patru din zece români este important ca produsul să ofere aportul caloric necesar, acest criteriu fiind relevant mai ales pentru persoanele din categoria de vârstă 25-34 de ani (47%). Alte criterii pentru produse precum “să fie din ingrediente naturale”, “să aibă un preţ accesibil” şi “să fie uşor de consumat” sunt aspecte importante pentru aproximativ o jumătate dintre respondenţi. Cel mai puţin important criteriu pentru alegerea produselor “on the go” este ca acestea să fie produse cu aspect frumos.

Întrebaţi dacă ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru produsele “on the go” dacă le-ar oferi o serie de beneficii, majoritatea românilor (52%) au spus că ar plăti mai mult pentru produse sănătoase şi pentru produse din ingrediente naturale (48%). Mai puţin relevant este ambalajul sigur şi robust – doar 7% au spus că ar plăti suplimentar pentru un produs “on the go”.

De asemenea, datele arată că, în general, românii preferă să cumpere produse “on the go” din trade-ul modern, respectiv din supermarket şi hipermarket. Bugetul alocat lunar pentru achiziţia de astfel de produse se situează în intervalul 50 – 200 lei.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Metoda de colectare pentru proiect este CAWI (computer assisted web interview). Datele au fost colectate lunar, în perioada 12 -18 mai 2021, pe un eşantion reprezentativ naţional (urban şi rural), 803 interviuri, cu o marjă de eroare este de +/-3% şi un nivel de încredere de 95%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: