Raport Eurostat: Trei sferturi dintre întreprinderile din România au un nivel extrem de scăzut al indicelui intensităţii digitale

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

În 2021, 56 % dintre întreprinderile din UE au atins un nivel de bază de intensitate digitală, arată datele publicate de Eurostat. România și Bulgaria au rămas în urmă, cu aproximativ trei sferturi din întreprinderi caracterizate de o intensitate digitală foarte scăzută: 77% și, respectiv, 74%.

“Adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi are potențialul de a îmbunătăți serviciile și produsele și de a crește competitivitatea. Criza provocată de COVID-19 a demonstrat, de asemenea, că digitalizarea este esențială pentru îmbunătățirea rezilienței economice a întreprinderilor”, subliniază reprezentanții Eurostat.

În 2021, 56 % dintre întreprinderile din UE au atins un nivel de bază de intensitate digitală. Un nivel de bază presupune utilizarea a cel puțin patru dintre cele douăsprezece tehnologii digitale selectate (cum ar fi utilizarea oricărei tehnologii de inteligență artificială; faptul că vânzările de comerț electronic reprezintă cel puțin 1 % din cifra de afaceri totală; etc.).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Un nivel de bază include întreprinderile cu un nivel scăzut, ridicat și foarte ridicat al indicelui de intensitate digitală (DII), cu excepția nivelului foarte scăzut.

Dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), 55% au atins un nivel de bază al intensității digitale, comparativ cu 88% dintre întreprinderile mari. Doar 3 % dintre IMM-urile din UE au atins un nivel foarte ridicat de intensitate digitală, în timp ce 18 % au atins un nivel ridicat. Majoritatea IMM-urilor au înregistrat niveluri scăzute (34%) sau foarte scăzute (45%) de intensitate digitală.

Conform unuia dintre obiectivele Compasului digital – viziunea UE pentru deceniul transformării digitale – mai mult de 90% dintre IMM-urile din UE ar trebui să atingă cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală până în 2030. În 2021, IMM-urile din UE erau cu 35 de puncte procentuale (pp) mai puțin față de ambiția stabilită în cadrul Compasului digital.

Cea mai mare proporție de întreprinderi care au atins un nivel foarte ridicat al DII a fost în Finlanda, Danemarca și Malta (toate cu 10%) și Suedia (9%). Între timp, România și Bulgaria au rămas în urmă, cu aproximativ trei sferturi din întreprinderi caracterizate de o intensitate digitală foarte scăzută (77% și, respectiv, 74%).

 

 

Vezi și:

GRAFIC. Digitalizarea în România, „sub nivelul mării”: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui DESI din ultimii șapte ani. Economiști: Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată/ Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu era nevoie de un raport.
    Este cunoscut gradul de înapoiere digitală din Ro.
    Vedem de la luna luna ca aparatul bugetar central si local crește văzând cu ochii.
    Hiperdimensionat pe baza nepotismului de partid.
    In plus Ro are si un Minister al Digitalizarii care este absent la procesul de digitalizare.
    Trăiască România Nedigitalizata!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.