Raport PwC: Investiţiile în tehnologii şi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut cu 210%

inovatie, green, verde, digital Sursa foto: Frames

Investiţiile fondurilor de “private equity” şi ale celor de capital de risc (“venture capital”) în tehnologii şi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut cu 210%, în perioada octombrie 2020 – iulie 2021, comparativ cu perioada similară anterioară, până la valoarea de 87,5 miliarde dolari, reiese din datele incluse în raportul global PwC State of Climate Tech 2021, publicat marţi și citat de Agerpres. Chiar şi în acest sector, investiţiile sunt orientate încă spre tehnologii care nu au neapărat cel mai mare impact asupra emisiilor.

Conform documentului, o mare parte dintre aceste investiţii sunt orientate către soluţii care reprezintă doar 20% din potenţialul de decarbonizare.

În acest context, cele mai mari finanţări sunt alocate în sectorul mobilităţii, ca urmare a faptului că vehiculele electrice, micro-mobilitatea şi alte modele inovatoare de transport au atras interesul investitorilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Totuşi şi în acest sector investiţiile sunt orientate încă spre tehnologii care nu au neapărat cel mai mare impact asupra emisiilor. De exemplu, vehiculele electrice cu baterii (BEV) reprezintă doar 3% din potenţialul total de reducere a emisiilor până în 2050, dar au primit 60% din finanţarea totală între 2013 şi S1 2021. Deşi extinderea utilizării vehiculelor electrice este esenţială pentru strategiile de decarbonare a transporturilor, există oportunitatea de a investi în sectoare şi tehnologii cu potenţial mai mare de reducere a emisiilor”, se arată în raportul de specialitate.

Dimensiunea medie a tranzacţiilor în domeniul tehnologiei climatice a ajuns, în primul trimestru din 2021, la 96 de milioane de dolari, de la 27 de milioane de dolari cu un an înainte, în timp ce aproximativ 1.600 de investitori au fost activi, în primele şase luni ale anului, comparativ cu mai puţin de 900 de investitori activi, în aceeaşi perioadă din 2020.

În intervalul de analiză au fost identificate peste 3.000 de startup-uri de tehnologie climatică, iar primele cinci tehnologii ce reprezintă peste 80% din potenţialul viitor de reducere a emisiilor includ: energia solară, energia eoliană, tehnologia deşeurilor alimentare, producţia de hidrogen verde şi alimente alternative.

La nivel mondial, SUA deţin poziţia de lider în investiţiile în tehnologia climatică, cu aproape 65% din total (56,6 miliarde dolari). Pe locul secund se situează Europa, cu 18,3 miliarde dolari – determinată de o creştere de 494% în sectorul mobilităţii şi transporturilor, iar pe poziţia a treia se clasează China – cu investiţii de 9 miliarde dolari.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: