Reuters: Fondul de redresare record al UE este în pericol, deoarece țările se străduiesc să respecte termenul limită

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Riscul ca guvernele Uniunii Europene să nu fie în măsură să cheltuiască cel mai mare pachet de ajutor din istoria sa este în creștere, deoarece membrii se luptă să respecte termenele impuse de bloc, au declarat pentru Reuters oficiali din patru țări.

Dificultățile întâmpinate în renegocierea planului de redresare post-pandemică în valoare de 724 de miliarde de euro – la mai puțin de doi ani de la aprobarea acestuia – ridică îndoieli cu privire la capacitatea acestuia de a fi livrat, a declarat Manuel Hidalgo, cercetător senior la Esade Centre for Economic Policy, un think-tank cu sediul la Madrid.

„Dacă nu se cheltuiesc toți banii, acest lucru va avea un cost de reputație pentru UE”, a spus Hidalgo. „Dacă nu va ieși bine, vor trebui să justifice multe lucruri, cum ar fi însăși existența acestor tipuri de planuri”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cea mai spinoasă problemă va fi asigurarea unanimității din partea celor 27 de membri ai blocului cu privire la prelungirea plății finanțării dincolo de 2026, ceea ce ar necesita aprobarea parlamentului fiecărei țări, inclusiv a Ungariei și Poloniei, care sunt deja în dezacord cu UE și care ar putea folosi sprijinul lor ca pârghie pentru a obține concesii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

UE a înghețat fondurile destinate Ungariei și Poloniei din cauza antecedentelor guvernelor naționaliste ale acestor țări în ceea ce privește subminarea normelor democratice liberale.

Accesul Poloniei la fonduri de aproape 36 de miliarde de euro depinde de o revizuire a sistemului său judiciar. UE reține 5,8 miliarde de euro până când Ungaria va pune în aplicare măsuri de reducere a corupției și de consolidare a independenței sistemului său judiciar.

Prelungirea perioadei de implementare se confruntă cu „o problemă majoră – decizia privind resursele proprii ar trebui redeschisă, ceea ce necesită unanimitate, ceea ce este aproape de neconceput”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh al Afacerilor Europene, Marek Zeman.

Țările sunt deja în urmă. În timp ce etapele și obiectivele trebuie atinse până în august 2026, 70% din granturi și împrumuturi ar fi trebuit să fie angajate până anul trecut, iar restul până în 2023. Suma reală angajată până în prezent este de aproximativ 20%, potrivit datelor UE.