Reuters: Statele Unite au ajuns la un acord cu Germania să blocheze gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Rusia invadează Ucraina

nord stream 2, gaze naturale, gazoduct, energie, rusia, germania, gazprom Sursa foto: Nord-Stream.com

Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au ajuns la o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea controversatului gazoduct Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți un consilier înalt al Congresului, citat de Reuters.

Casa Albă a spus că Germania și-a luat angajamente cu privire la conducta Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei.

Președintele american Joe Biden i-a spus marți președintelui rus Vladimir Putin că Occidentul este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina și a avertizat cu privire la „măsuri economice puternice și de altă natură” ca pedeapsă în cazul în care Moscova începe un conflict militar, a transmis Casa Albă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că faptul că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2 – condus de gigantul rus Gazprom – a creat o pârghie pentru Occident asupra lui Putin.

„Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernul Merkel și cu reprezentanți ai noului executiv german în legătură cu Nord Stream 2, în contextul unei potențiale invazii. El a refuzat să caracterizeze conversațiile în continuare.

„Subiectul viitorului Nord Stream 2 în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare este un subiect de maximă prioritate. A fost discutat amănunțit”, a spus el.

Oficialii SUA spun că au primit asigurări din partea Germaniei că conducta va fi oprită, a afirmat consilierul din Congresul american, însă nu era clar dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei, a spus consilierul.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că oficialii americani le-au spus clar aliaților că vor acționa pentru a blocarea conductei în cazul unei invazii, ceea ce ar putea face orice acțiune germană un subiect discutabil.

„Dacă SUA impun sancțiuni (n.r. – suplimentare), nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teama să nu încalce sancțiunile SUA”, a afirmat diplomatul european.

Oficialii germani au declarat marți reporterilor că mai este un proces de finalizat înainte ca conducta să înceapă operațiunile.

Biden s-a opus de multă vreme conductei ruso-germane. Departamentul de Stat al SUA a sancționat entitățile rusești aferente acestuia, dar nu și compania din spatele său, deoarece a încercat să refacă legăturile cu Germania, care s-au deteriorat sub administrația lui Donald Trump.

Rusia adună din nou trupe în apropierea graniței cu Ucraina, iar SUA și NATO se îngrijorează de posibilitatea unei invazii la începutul anului viitor. Putin a negat intenția de a începe un război.

Alte opțiuni posibile aflate în discuție includ sancționarea băncilor ruse și exporturile de mărfuri ale țării. Scopul este de a conveni asupra unui pachet care să fie cuprinzător, rapid de implementat și suficient de dureros din punct de vedere economic încât să servească drept un adevărat factor de descurajare pentru Rusia.

Într-o ședință de luni la Capitol Hill, subsecretarul de stat Victoria Nuland s-a confruntat cu respingere din partea senatorilor care au spus că SUA își limitează opțiunile cu Putin prin faptul că nu furnizează mai multe arme Ucrainei și nu reușesc să oprească autorizarea Nord Stream 2, potrivit surselor Bloomberg.

Nord Stream 2 este important atât pentru Putin, ca modalitate de a vinde mai mult gaz în Europa, cât și pentru Germania, care se bazează pe aprovizionarea din Rusia. Proiectul de lungă durată a conductei a fost o sursă periodică de tensiune între SUA și Germania, administrația cancelarului Angela Merkel nedorind să-l folosească ca instrument politic cu Putin.

Conducta va permite Rusiei să-și pună capăt dependenței de țările de tranzit pentru exporturile de gaze către Europa.

Ca parte a unui acord semnat cu Biden în iulie, guvernul lui Merkel s-a angajat să ia măsuri dacă Rusia folosește energia ca armă sau dacă acționează agresiv față de Ucraina. Acordul a oferit, de asemenea, asigurări Ucrainei și statutul acesteia de țară de tranzit pentru alte conducte. În schimb, Biden a renunțat la impunerea de noi măsuri entităților germane legate de construcția proiectului.

Acțiunea Berlinului împotriva Nord Stream 2 ar însemna o amenințare reală pentru proiect. Un înalt oficial european de informații a declarat că condițiile din acordul din iulie vor fi îndeplinite în cazul unei invazii. Preocupările geopolitice care au stat la baza acestui acord sunt reale acum, a spus persoana respectivă, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.

Deși administrația Biden nu poate opri definitiv gazoductul, poate impune mai multe sancțiuni persoanelor și entităților implicate în proiect.

Nu este clar cum vede lucrurile noul guvern de coaliție de la Berlin. În cadrul unei conferințe de presă de marți, cancelarul Olaf Scholz a calificat situația de la granița cu Ucraina drept una „gravă” și a spus că guvernul său va urmări cu mare atenție evoluțiile de acolo.

Guvernul Scholz va continua să se asigure că Ucraina rămâne o țară de tranzit al gazelor, a declarat Scholz reporterilor. Dar a evitat un răspuns clar la întrebarea dacă guvernul său va opri Nord Stream 2 dacă Putin ar invada Ucraina. Social-democrații lui Scholz, precum și Merkel, susțin, în ansamblu, proiectul conductei.

Vice-cancelarul Robert Habeck de la partidul Verzilor a precizat, însă, că procesul de revizuire a proiectului ar putea fi afectat de evoluțiile din Ucraina. Verzii germani au cerut în trecut încetarea proiectului.

Un răspuns dur la o invazie rusă nu ar implica neapărat Nord Stream 2, potrivit unui oficial german citat de Bloomberg. În negocierile pentru formarea noului guvern, SPD a lucrat pentru a se asigura că Nord Stream 2 nu va fi imediat politizat, a spus oficialul. Într-adevăr, conducta nu este menționată în acordul de coaliție de 177 de pagini dintre SPD, Verzi și Liber-Democrații.

Funcționarea conductei nou finalizate de sub Marea Baltică nu poate începe fără aprobarea autorităților germane de reglementare și o revizuire de către autoritățile europene. Procesul de evaluare din Germania a fost oprit la mijlocul lunii noiembrie, după ce autoritatea de reglementare a decis că compania rusă de energie Gazprom va trebui să-și restructureze operațiunile privind Nord Stream 2 pentru a se conforma cu legile Uniunii Europene.

Criticii gazoductului, care includ mai mulți membri ai UE, s-au opus mult timp proiectului, susținând că ar face Europa prea dependentă de gazul rusesc. Germania și Rusia spun că este un efort comercial.

Gazprom a furnizat aproape o treime din totalul gazului consumat în Europa în 2020 și va deveni probabil o sursă și mai importantă pe termen scurt, pe măsură ce continentul va micșora producția internă.

SUA speră să finalizeze un acord privind pachetul de represalii pentru Putin luna aceasta, mai susțin sursele citate.

Înainte de apelul video dintre Biden și Putin, două surse au precizat pentru Bloomberg că nu există semne că Rusia ar încerca o de-escaladare a tensiunilor. Totuși, una dintre sursele Bloomberg a spus că o fereastră de oportunitate pentru a-l descuraja pe Putin este încă deschisă.

SUA au împărtășit informații cu aliații NATO, sugerând că Rusia ar fi în măsură să efectueze o incursiune rapidă și la scară largă în Ucraina din mai multe locații în primele luni ale anului 2022. Planurile ar implica aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion, aproximativ dublu față de numărul trupelor poziționate în prezent lângă granițele Ucrainei.

Limitarea exporturilor rusești de energie ar putea pune în pericol economiile Europei într-un moment crucial pentru redresarea continentului. Regiunea se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare cu gaze din ultimii ani, care a împins prețurile combustibililor la maxime record, crescând inflația și îngrijorările cu privire la capacitatea Europei de a obține suficientă aprovizionare cu gaz în timpul iernii.

Executivul UE dorește ca blocul european să se îndepărteze cât mai rapid de combustibilii fosili și sî se îndrepte spre surse regenerabile, ca parte a acordului său ecologic, pentru a face față mai bine și prețurilor volatile ale energiei.

Sursa foto: Nord-Stream.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: