Robert Holzmann, BCE: E o incertitudine, cât va rămâne inflația mult peste ținta BCE

Inflatie

Există ”o mare incertitudine” cu privire la cât timp va rămâne inflaţia cu mult peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproximativ 2%, a declarat Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu pentru ziarul Die Presse publicat duminică, transmite Reuters, citat de News.ro.

BCE a susţinut o perioadă lungă de timp opinia că inflaţia va încetini în acest an de la nivelul record actual, o aşteptare reiterată vineri preşedintele său Christine Lagarde.

Inflaţia din zona euro a atins 5% în decembrie, ritm de peste două ori mai mare decât ţinta BCE, iar banca anticipează că aceasta va reveni sub 2% până în trimestrul patru.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Nu este exclus ca acest lucru să se întâmple. Cu toate acestea, nu ştim dacă inflaţia se va menţine la un nivel mai ridicat până la urmă”, a declarat Holzmann, care este guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, pentru Die Presse. Este, prin urmare, inflaţia un munte sau va devini un platou înalt? Există o mare incertitudine în acest sens, deoarece nu poate fi reprodusă foarte bine de modelele noastre”, a spus el pentru ziarul austriac.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Efectele de rundă a doua, cum ar fi creşterea salariilor, ar fi decisive, a adăugat el şi, la fel ca Lagarde, a spus că deocamdată nu există niciun semn de spirală preţuri-salarii, dar multe vor depinde de negocierile salariale din acest an.

“În principiu, există, prin urmare, pericolul unei spirale salarii-preţuri. Cred, totuşi, că reprezentanţii angajaţilor şi ai angajatorilor acţionează aici foarte raţional şi atent”, a spus Holzmann.

Ca parte a achiziţiilor sale de active, BCE poate deţine doar până la 33% din volumul de obligaţiuni al unei ţări din zona euro, iar în unele ţări este ”foarte aproape” de această limită, dar nu şi în Austria, a spus el.

Există şi alte mijloace prin care obligaţiunile acelor ţări mai pot fi cumpărate, cum ar fi fondul de redresare NextGeneration al Uniunii Europene, pentru care nu contează cifra de 33%, a adăugat el.