Rusia a majorat furnizările de gaze în Italia, spune compania italiană Eni

gaze Sursa foto: Pixabay

Rusia a majorat furnizările de gaze în Italia, a anunţat joi compania italiană de hidrocarburi Eni, controlată în procent de 30% de stat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Gazprom a comunicat pentru astăzi furnizarea unor volume de gaze de circa 36 milioane de metri cubi, faţă de furnizări zilnice de circa 21 milioane metri cubi realizate în ultimele zile”, a precizat compania, pe site-ul său.

Eni „îşi rezervă dreptul de a comunica orice actualizare în cazul în care se vor produce noi variaţii semnificative în ceea ce priveşte cantităţile furnizate comunicate de către Gazprom”, se subliniază într-un scurt comunicat al companiei.

Rusia a reluat joi furnizarea de gaze în Europa prin gazoductul Nord Stream, după zece zile de oprire pentru mentenanţă, conform operatorului infrastructurii – Nord Stream AG. Potrivit presei germane, cantitatea de gaze care a început să vină reprezintă aproximativ 40% din capacitatea maximă a conductei.

Însă, marţi, Rusia a avertizat că ar putea apărea noi probleme dacă un motor care era în reparaţie nu ar fi refăcut la timp, ceea ce ar obliga la reducerea la jumătate a fluxului de gaze, respectiv la circa 30 milioane de metri cubi pe zi.

În faţa acestei perspective, Italia, care înainte de război importa 40% din necesarul de gaze din Rusia, a lucrat intens la găsirea de furnizori alternativi, reducând-şi dependenţa la 25%, şi a semnat acorduri cu ţări precum Algeria, al doilea furnizor al său, dar şi cu Republica Congo, Qatar şi altele.

Premierul italian, Mario Draghi, care şi-a prezentat joi demisia, a efectuat duminică o vizită de lucru în Algeria, pentru a discuta un nou acord energetic cu agenţia publică algeriană APS, care a informat recent că va majora la 4 miliarde metri cubi volumul de gaze pe care îl furnizează Italiei, începând de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus miercuri ca toate ţările din Uniunea Europeană să reducă voluntar consumul de gaze până în primăvara următoare pentru a se pregăti în faţa unei posibile opriri a furnizărilor de gaze din Rusia, o linie directoare în legătură cu care Italia nu a avut nicio poziţie din cauza crizei guvernamentale în care se află ţara, mai scrie EFE.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *