Rusia a majorat furnizările de gaze în Italia, spune compania italiană Eni

gaze Sursa foto: Pixabay

Rusia a majorat furnizările de gaze în Italia, a anunţat joi compania italiană de hidrocarburi Eni, controlată în procent de 30% de stat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Gazprom a comunicat pentru astăzi furnizarea unor volume de gaze de circa 36 milioane de metri cubi, faţă de furnizări zilnice de circa 21 milioane metri cubi realizate în ultimele zile”, a precizat compania, pe site-ul său.

Eni „îşi rezervă dreptul de a comunica orice actualizare în cazul în care se vor produce noi variaţii semnificative în ceea ce priveşte cantităţile furnizate comunicate de către Gazprom”, se subliniază într-un scurt comunicat al companiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rusia a reluat joi furnizarea de gaze în Europa prin gazoductul Nord Stream, după zece zile de oprire pentru mentenanţă, conform operatorului infrastructurii – Nord Stream AG. Potrivit presei germane, cantitatea de gaze care a început să vină reprezintă aproximativ 40% din capacitatea maximă a conductei.

Însă, marţi, Rusia a avertizat că ar putea apărea noi probleme dacă un motor care era în reparaţie nu ar fi refăcut la timp, ceea ce ar obliga la reducerea la jumătate a fluxului de gaze, respectiv la circa 30 milioane de metri cubi pe zi.

În faţa acestei perspective, Italia, care înainte de război importa 40% din necesarul de gaze din Rusia, a lucrat intens la găsirea de furnizori alternativi, reducând-şi dependenţa la 25%, şi a semnat acorduri cu ţări precum Algeria, al doilea furnizor al său, dar şi cu Republica Congo, Qatar şi altele.

Premierul italian, Mario Draghi, care şi-a prezentat joi demisia, a efectuat duminică o vizită de lucru în Algeria, pentru a discuta un nou acord energetic cu agenţia publică algeriană APS, care a informat recent că va majora la 4 miliarde metri cubi volumul de gaze pe care îl furnizează Italiei, începând de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus miercuri ca toate ţările din Uniunea Europeană să reducă voluntar consumul de gaze până în primăvara următoare pentru a se pregăti în faţa unei posibile opriri a furnizărilor de gaze din Rusia, o linie directoare în legătură cu care Italia nu a avut nicio poziţie din cauza crizei guvernamentale în care se află ţara, mai scrie EFE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: