Scenarii cu întreruperi de energie electrică în Franța: “Fără panică”, liniștește Macron în apropierea iernii

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

“Este normal ca guvernul să se pregătească pentru un caz extrem”, cum ar fi o pană de curent, s-a justificat președintele Republicii, cerându-le francezilor să dea dovadă de “responsabilitate”, transmite Le Figaro.

Francezii au în mâinile lor viitorul imediat al rețelei lor de electricitate. Intervievat de TF1 în timpul vizitei sale în Statele Unite, Emmanuel Macron a ținut să transmită un mesaj liniștitor cu privire la trecerea iernii, în timp ce îngrijorările cresc cu privire la posibilele întreruperi de sarcină în următoarele săptămâni.

“Nu trebuie să vă panicați. Este inutil și nu este adevărat”, a răspuns președintele Republicii.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

El a precizat că posibilitatea “extremă” de a recurge la load shedding – întreruperi temporare, organizate și controlate ale energiei electrice – este încă luată în considerare de către executiv, care lucrează în prezent la aceasta, și a insistat asupra aspectului “fictiv” și improbabil al acestei decizii. “Este normal ca guvernul să pregătească un caz extrem, pentru că […] uneori se întâmplă ceea ce este de neconceput”, a spus el, cu referire la pandemia Covid-19.

Cu toate acestea, posibilitatea de a recurge la reducerea sarcinii rămâne o soluție care poate fi evitată: autoritățile au la dispoziție numeroase instrumente pentru a reduce presiunea asupra rețelei electrice, cum ar fi scăderea tensiunii sau întreruperea furnizării de energie electrică către anumiți industriași, așa cum este prevăzut în contracte, înainte de a recurge la reduceri mai generale.

În plus, această soluție poate fi evitată dacă vremea este bună și dacă francezii își reduc consumul de electricitate, a notat Emmanuel Macron: “Dacă, cu toții împreună, păstrăm planul de sobrietate […], adică să reducem cu aproximativ 10% față de consumul nostru obișnuit, dacă suntem cu toții puțin atenți și dacă EDF continuă lucrările […], atunci da, putem trece, chiar și cu un decembrie și ianuarie friguroase, această perioadă”, a spus președintele. Următoarele săptămâni “[depind] de noi”, a concluzionat Macron, invitându-i pe francezi să nu cedeze la panică și să dea dovadă de “responsabilitate”.

Recurgerea la o eventuală reducere a sarcinii nu este așteptată decât peste câteva săptămâni. În ultima actualizare a previziunilor sale de iarnă de la jumătatea lunii noiembrie, administratorul rețelei electrice franceze, RTE, a indicat că “situația pare mai puțin riscantă în decembrie și de la sfârșitul lui februarie”, dar că luna ianuarie ar trebui să fie deosebit de tensionată. “Riscul de a recurge la sistemul Ecowatt (și în special la semnalul de alertă roșie) pare a fi ridicat în ianuarie, dar va depinde în mare măsură de condițiile climatice și de posibila apariție chiar și a unui val de frig moderat”, a avertizat compania.

În viitorul imediat, eforturile diferiților actori de a-și reduce consumul dau roade: fără ele, întârzierile acumulate la repornirea centralelor nucleare – și în special din cauza grevei provocate de CGT la EDF – ar fi pus deja sub tensiune sistemul electric.

Săptămâna trecută, RTE a constatat o scădere de 6,4% a consumului de electricitate în Franța pe parcursul unei luni, comparativ cu anii precedenți. Dar aceasta se concentrează în principal în sectorul industrial, care își reduce activitatea în fața creșterii prețurilor. Cu alte cuvinte, este o formă de economie care a fost mai degrabă impusă decât aleasă. În paralel, “efectul bearish în sectorul rezidențial și terțiar există, dar este mai redus”, a calificat compania energetică.

Prin urmare, la sfârșitul săptămânii, managerul a făcut din nou apel la anumiți actori, cum ar fi birourile, sediile centrale și magazinele, să își intensifice eforturile pentru a limita riscul de tensiune în rețea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: