Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a estimat luni într-un interviu, după o vizită de patru zile în China, că există “o dorinţă comună” de a construi o “relaţie productivă” între primele două puteri mondiale, scrie agenția AFP, citată de Agerpres.
“Există provocări, dar cred că există o dorinţă comună de a stabiliza relaţia noastră şi de a rezolva problemele în mod constructiv”, a declarat Yellen într-un interviu pentru National Public Radio (NPR).
Este vorba să facem asta “deschis, cu onestitate şi respect, pentru a construi o relaţie productivă”, a adăugat ea.
Secretarul Trezoreriei s-a aflat de joi până duminică în China, unde a fost primită de mai mulţi înalţi responsabili guvernamentali, printre care premierul Li Qiang, şi a pledat constant pentru mai multe schimburi şi colaborări între cele două ţări, în pofida diferendelor.
anet Yellen s-a declarat din nou mulţumită de calitatea schimburilor sale de opinii, descriind vizita ei drept un “succes”, recunoscând în acelaşi timp că chinezii sunt “îngrijoraţi” de diferite măsuri luate de Washington, precum restricţiile în ceea ce priveşte exporturile unor tipuri de semiconductori, justificate din considerente de “securitate naţională”, a amintit ea.
“Când văd înlănţuirea unor acţiuni pe care le-am introdus, ei sunt îngrijoraţi de efectul lor cumulativ şi de faptul că acesta poate răspunde şi altor consideraţii decât securitatea naţională”, a recunoscut Yellen.
“Treaba mea este să încerc să le explic că am încercat să fim transparenţi şi că motivul şi obiectivul sunt într-adevăr securitatea naţională”, a adăugat ea.
Aceasta a fost prima vizită efectuată de Janet Yellen în China de la preluarea mandatului în 2021, o călătorie care a avut loc la câteva săptămâni după cea a secretarului de stat Antony Blinken. Emisarul special al Casei Albe pentru climat, John Kerry, urmează să meargă acolo în curând.
Aceste călătorii marchează dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate, în timp ce Statele Unite doresc să îşi reducă nivelul de dependenţă economică faţă de China, fără a vorbi de “decuplare”, cu scopul de a-şi consolida lanţurile de aprovizionare.
“Imensa majoritate a activităţii economice din China aduce beneficii nete Chinei şi Statelor Unite, şi nu pune nici cea mai mică problemă din punctul de vedere al securităţii naţionale. Ar fi dezastruos să încercăm să disociem toată această activitate economică, ar provoca perturbări atât economiilor noastre, cât şi economiei globale”, a insistat Janet Yellen.