Directoarea generală al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat joi că băncile centrale se confruntă cu o presiune politică tot mai mare pentru a reduce ratele dobânzilor în timpul unui an electoral important, dar că factorii de decizie trebuie să își păstreze independența, scrie Reuters.
Georgieva a declarat într-un articol postat pe site-ul FMI că băncile centrale cu scoruri mai mari de independență au mai mult succes în controlul inflației și în menținerea sub control a așteptărilor inflaționiste.
“Cererile de reducere a ratelor dobânzilor, chiar dacă sunt premature, sunt din ce în ce mai multe și este posibil să se intensifice, deoarece jumătate din populația lumii votează în acest an”, a spus Georgieva.
“Riscurile de interferență politică în procesul decizional al băncilor și în numirile de personal sunt în creștere. Guvernele și bancherii centrali trebuie să reziste acestor presiuni”, a adăugat ea.
Ea a precizat că succesul bancherilor centrali în prevenirea unei prăbușiri financiare globale în timpul pandemiei COVID-19 a fost urmat rapid de o înăsprire monetară pentru a reduce inflația. Ambele eforturi au fost o funcție a independenței lor și a credibilității care însoțește acest lucru.
În schimb, Georgieva a spus că, în perioada de inflație ridicată din anii 1970, băncile centrale nu aveau mandate clare de a acorda prioritate stabilității prețurilor și nici legi clare care să le protejeze autonomia și, prin urmare, au fost adesea presate de politicieni să reducă ratele dobânzilor.
Ea a citat cercetări ale FMI care arată că, între 2007 și 2021, băncile centrale cu scoruri puternice de independență au avut mai mult succes în menținerea sub control a așteptărilor inflaționiste.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat miercuri că banca centrală a SUA este încă pe cale să efectueze trei reduceri de dobândă în acest an, dar calendarul acestora depinde de faptul că oficialii Fed devin mai încrezători că inflația scade spre ținta de 2% chiar dacă economia depășește așteptările.
Fed s-a confruntat cu tot mai multe apeluri din partea legislatorilor americani de a reduce ratele pentru a contribui la scăderea costurilor ipotecare pentru cumpărătorii de locuințe și pentru a stimula finanțarea pentru întreprinderile mici și proiectele de energie curată.
Georgieva a declarat că o guvernanță puternică este importantă pentru a asigura independența băncii centrale, iar alte ramuri ale guvernului au responsabilități în a ajuta băncile centrale să își atingă obiectivele, inclusiv prin prudență fiscală.
“Adoptarea unor politici fiscale prudente, care să mențină sustenabilitatea datoriei, ajută la reducerea riscului de “dominanță fiscală” – presiunea asupra băncii centrale pentru a oferi finanțare la costuri reduse guvernului, ceea ce, în cele din urmă, alimentează inflația”, a spus Georgieva.
Ea a adăugat că FMI este pregătit să ofere asistență tehnică țărilor membre care doresc să își consolideze cadrele de politică monetară.
“Facem din independență un pilon explicit în unele programe de finanțare susținute de Fond, convenind cu membrii asupra acțiunilor de măsurare și realizare a acesteia”, a adăugat Georgieva.