Șefa FMI spune că țara sa natală, Bulgaria, este “destinată” să intre în zona euro

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, a declarat că Bulgaria, țara sa natală, este “destinată” să intre în zona euro, în ciuda blocajului politic din ultimii trei ani care a împiedicat încercarea națiunii de a adera la moneda unică europeană.

“Acesta este drumul pe care țara este destinată să îl parcurgă”, a declarat sâmbătă Georgieva, născută la Sofia, în fața reporterilor, în marja unei conferințe comune a FMI și a băncii centrale croate la Dubrovnik, scrie Bloomberg.

“Este o chestiune de când, nu de dacă Bulgaria va adera sau nu la zona euro, și nu doar din cauza angajamentelor pe care Bulgaria le are în calitate de țară membră a UE.”

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Bulgaria, împreună cu Croația, a intrat în sala de așteptare a zonei euro, cunoscută sub numele de ERM-2, în 2020. Dar, spre deosebire de Croația, care a adoptat euro în ianuarie, Bulgaria a fost afectată în ultimii ani de tulburări politice. Din acest motiv, Bulgaria, a cărei monedă este legată de euro, a renunțat în februarie la obiectivul de a adera la zona euro încă din 2024.

Georgieva a subliniat importanța stabilității politice pentru o integrare monetară de succes, citând situația mai stabilă din Croația, unde prim-ministrul Andrej Plenkovic a câștigat un al doilea mandat de patru ani în alegerile generale din 2020.

“Contrastul dintre Croația și Bulgaria arată că, acolo unde există voință politică și unde societatea este unită, chiar și în cele mai grele momente, se poate obține un rezultat bun”, a spus Georgieva. Ea a adăugat că placa monetară pe care o are Bulgaria “a ancorat stabilitatea în țară. Nimeni nu vrea să vadă cum dispare consiliul monetar”.

Georgieva a mai spus că regiunea Europei centrale și de sud-est a demonstrat o “recuperare puternică” după pierderile economice suferite în timpul pandemiei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bulgarii au fost intodeauna superiori moral si culturual barbarilor de tirani romani care au uzurpat institutiile statului de drept si distrus continuu civilizatia, onestitatea si democratica. Guvernatorul BNR nu va renunta pasnic la tiparnita inflationista, devalizari financiare prin jafuri asupra populatiei cu spalari de bani prin fraude bancare ce alimenteaza conturile crimei organizate statale.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.