Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, a declarat că Bulgaria, țara sa natală, este “destinată” să intre în zona euro, în ciuda blocajului politic din ultimii trei ani care a împiedicat încercarea națiunii de a adera la moneda unică europeană.
“Acesta este drumul pe care țara este destinată să îl parcurgă”, a declarat sâmbătă Georgieva, născută la Sofia, în fața reporterilor, în marja unei conferințe comune a FMI și a băncii centrale croate la Dubrovnik, scrie Bloomberg.
“Este o chestiune de când, nu de dacă Bulgaria va adera sau nu la zona euro, și nu doar din cauza angajamentelor pe care Bulgaria le are în calitate de țară membră a UE.”
Bulgaria, împreună cu Croația, a intrat în sala de așteptare a zonei euro, cunoscută sub numele de ERM-2, în 2020. Dar, spre deosebire de Croația, care a adoptat euro în ianuarie, Bulgaria a fost afectată în ultimii ani de tulburări politice. Din acest motiv, Bulgaria, a cărei monedă este legată de euro, a renunțat în februarie la obiectivul de a adera la zona euro încă din 2024.
Georgieva a subliniat importanța stabilității politice pentru o integrare monetară de succes, citând situația mai stabilă din Croația, unde prim-ministrul Andrej Plenkovic a câștigat un al doilea mandat de patru ani în alegerile generale din 2020.
“Contrastul dintre Croația și Bulgaria arată că, acolo unde există voință politică și unde societatea este unită, chiar și în cele mai grele momente, se poate obține un rezultat bun”, a spus Georgieva. Ea a adăugat că placa monetară pe care o are Bulgaria “a ancorat stabilitatea în țară. Nimeni nu vrea să vadă cum dispare consiliul monetar”.
Georgieva a mai spus că regiunea Europei centrale și de sud-est a demonstrat o “recuperare puternică” după pierderile economice suferite în timpul pandemiei.