Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL: Plata numărul doi din PNRR, aproximativ 3 miliarde euro pentru România, nu este blocată, dar procedurile durează mai mult / El spune că discuțiile despre Legea pensiilor nu se referă la pensiile speciale, ci la digitalizarea sistemului

Siegfried Muresan Sursa foto: Facebook/Siegfried Muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, sâmbătă, că plata cu numărul doi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, nu este blocată de Comisia Europeană, dar procedurile durează mai mult, PNRR fiind un program mai nou al Comisiei.

”Plata numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 3 miliade euro pentru România, nu este blocată”, a declarat, sâmbătă, Sigfried Mureşan, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Mureşan a explicat că 22 din 27 de state membre ale Uniunii Europene au avut Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă aprobate la timp şi au primit o prefinanţare de 13 % din suma totală a planului, inclusiv România.

”Am primit, la finalul anului 2021, 3,8 miliarde euro prefinanţare. După aceea, de 2 ori în an, fiecare guvern trebuie să depună cereri de plată la Bruxelles pentru a primi tranşe de bani. Până în momentul de faţă, 11 din 27 de state membre ale Uniunii Europene au depus o primă cerere de plată, care a fost aprobată de Comisia Europeană, inclusiv România. Deci, din 27 de state membre, doar 11 am reuşit să avem deja o cerere de plată aprobată de Comisia Europeană. Banii au ajuns în ţară, tot aproximativ 3 miliarde de euro. Deci suntem – oricum o luăm – în primul eşantion, în prima jumătate, în prima treime a clasamentului”, a mai declarant Sigfried Mureşan.

Acesta a explicat care este situaţia celei de-a doua cereri de plată pe care a depus-o România: ”Guvernul depune cererea de plată, ne-am făcut temele, vrem banii. Comisia are un termen orientativ de a da răspunsul de 60 de zile (…) De ce? Fiindcă acest nou mecanism european de redresare şi rezilienţă e nou. Comisia Europeană a trebuit să-şi organizeze un Directorat General nou şi capacitatea de evaluare a Comisiei Europene este limitată”.

Eurodeputatul a precizat că există în continuare discuţii între Comisia Europeană şi Guvern pentru clarificarea tuturor aspectelor, fiind vizate 3 puncte: Legea pensiilor, Legea avertizorului de integritate și Legea decarbonării.

”Un punct pe legea pensiilor, însă nu temele mai mari pe care le-am auzit în spaţiu public privind pensii speciale, reforma sistemului de pensii, ci o chestiune tehnică, legat de digitalizare a sistemului de pensii (…) Cea de-a doua e legată de Legea avertizorului de integritate, lege ce a fost adoptată, semnată de preşedinte, intrată în vigoare şi există acum discuţii clarificatoare cu privire la modul în care va fi implementată această lege, fiindcă în PNRR avem investiţii, primim aproximativ 30 miliarde de euro şi trebuie în schimb să facem şi nişte reforme. Iar pentru Comisia Europeană e foarte important ca acele reforme să nu fie doar legiferate pe hârtie, ci într-adevăr să fie implementate pentru a produce o schimbare pozitivă în societate”.

Liberalul a adăugat că discuţiile sunt unele tehnice.

”Discuţiile sunt tehnice, nu sunt politice. Nu există o problemă politică. Şi cea de-a treia chestiune e tot o chestiune tot tehnică, legată de trecerea în rezervă a unor termocentrale, adică Legea decarbonării. Deci, în principiu vrem să producem energie electrică cât mai curat, cât mai verde, cât mai puţină poluare. Ca atare, unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poţi închide de tot. Fiindcă am văzut când a început războiul din Ucraina că dacă nu mai poţi importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui cărbune pe foc ca să încălzeşti casa. Nu pentru totdeauna, dar în situaţii de urgenţă, iarna când e frig şi aşa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă”, a subliniat Mureşan.

Europarlamentarul a mai precizat şi că din partea Comisiei Europene sunt aşteptări privind reforma pensiilor speciale din România.

Sursa foto: Facebook/Siegfried Muresan

Comentarii

  1. 18-02-2023. Doamnelor pensionare vulnerabile, Domnilor pensionari vulnerabili,

    §A] Pensionarii romani vulnerabili sunt foarte vulnerabili în România, în particular, și în UE, în general.

    §B] Caut persoane, cu propuneri scrise, pentru initiativa Partidul Pensionarilor Vulnerabili din Romania.

    Este initiativa pentru MILIOANE de romani.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500/2600/2700 lei.

    POST SCRIPTUM:
    „02/23″
    „Total drepturi 1895″
    Aceasta este pensia mea lunara.

    POST SCRIPTUM nr. 2:
    Initiativa este pentru o parte din 4781124 pensionari romani.

    Initiativa este pentru pensionarii romani vulnerabili.

    Initiativa este pentru pensionarii cu pensii maxime de 2500/2600/2700 lei.

    POST SCRIPTUM nr. 3:
    La pensie lunara de 2800 lei, de 2900 lei, de 3000 lei, de 3100, …. este alta categorie de pensionari romani.

    NU amestecati categoriile de pensionari romani.

    POST SCRIPTUM nr. 4:
    Propuneri scrise pentru initiativa mai sunt posibile:
    atat de la pensionari cu pensii de peste 2700 lei,
    cat si de la persoane care NU sunt pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *