Statele Unite şi Taiwanul continuă dialogul economic, în fața presiunii din partea Chinei

taiwan Foto: Pexels

Statele Unite şi Taiwanul vor organiza săptămâna viitoare a doua sesiune a unui dialog economic lansat anul trecut, în faţa presiunii tot mai mare asupra insulei din partea Chinei, potrivit unui anunţ făcut vineri de Departamentul de Stat, informează agenția Reuters, citată de Agerpres. Taiwanul speră ca dialogul să conducă în cele din urmă la un acord de liber schimb ş

Anunţul vine la câteva zile după o întâlnire virtuală între preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping. După întâlnire, preşedintele chinez a avertizat că susţinătorii din SUA ai independenţei Taiwanului “se joacă cu focul”.

Departamentul de Stat informează că subsecretarul american pentru creştere economică, energie şi mediu, Jose Fernandez, va conduce luni cel de-al doilea Dialog de parteneriat pentru prosperitate economică SUA-Taiwan.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Dialogul se va desfăşura sub auspiciile Institutului American în Taiwan (AIT) şi al Biroului Reprezentantului Economic şi Cultural al Taipei (TECRO) în SUA, care funcţionează ca ambasade ne-oficiale.

“Parteneriatul nostru se bazează pe comerţ şi investiţii bilaterale puternice, pe legături inter-personale şi pe apărarea comună a libertăţii şi a valorilor democratice comune”, se arată în comunicat.

Taiwanul speră ca dialogul să conducă în cele din urmă la un acord de liber schimb şi a salutat întâlnirea inaugurală de anul trecut drept un pas înainte în această direcţie.

Administraţia Biden a continuat angajamentul sporit cu Taipeiul iniţiat de administraţia fostului preşedinte Donald Trump, spre mânia Beijingului, care pretinde că Taiwanul îi aparţine.

În luna iulie, cele două părţi au purtat virtual discuţii asupra unui Acord-cadru pentru comerţ şi investiţii, iar Taiwanul şi-a declarat speranţa ca, pe viitor, să poată semna cu partenerul american un acord de liber schimb.

Anul trecut, guvernul taiwanez a ridicat interdicţia privind importul de carne de porc ce conţine aditivul ractopamină, înlăturând o piedică majoră pentru un acord cu Washingtonul, dar urmează să organizeze un referendum pe această temă în luna decembrie.

Taipei este un producător important de semiconductori. Deficitul acestora, care a afectat lanţurile de aprovizionare la nivel global începând din 2020 şi în special pe producătorii de automobile, a determinat Washingtonul să facă presiuni asupra Taiwanului pentru a accelera producţia de cipuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: