Studiu: Pierderile globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari. România, pe locul doi în Europa, după Spania, în ceea ce privește incendiile de pădure

cutremur seismograf / Pexels Foto: Pexels

Pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari, cu 4% peste media secolului 21, iar pierderile globale asigurate în urma dezastrelor naturale în 2022 sunt estimate la 132 de miliarde de dolari, arată un studiu realizat de brokerul global de asigurări AON.

Astfel, 2022 a fost al cincilea an cel mai costisitor an din istorie pentru industria asigurărilor.

Conform datelor citate în studiu, aproximativ 75% din pierderile globale asigurate au fost înregistrate în Statele Unite. Aceste cifre evidențiază o realitate alarmantă: un decalaj global de protecție de 58%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări.

Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii continuă să stabilească noi recorduri și să impună provocări pentru economia și societatea globală În acest context, rolul companiilor de asigurări devine esențial pentru a atenua impactul economic al acestor dezastre și a îmbunătăți reziliența comunităților afectate.

„Într-o lume globalizată, consecințele dezastrelor naturale se întind mult dincolo de zonele geografice imediate ale impactului. Aceasta este o realitate pe care România o cunoaște, chiar dacă nu este afectată direct de furtuni și nu experimentează aceeași severitate a fenomenelor climatice ca alte regiuni”, a afirmat Eugen Anicescu, CEO AON România.

Un exemplu recent în acest sens îl reprezintă cutremurul devastator din Turcia, care a generat daune de aproximativ 90 de miliarde de dolari. Potrivit studiului, aproximativ 42% din pagube au fost acoperite de asigurări.

Cu toate că România este departe de Statele Unite în cadrul clasamentului pagubelor cauzate de dezastrele naturale, în 2022, pe teritoriul țării au ars 163.000 de hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure, acest bilanț provocând pagube considerabile și clasând țara pe locul 2 în Europa, după Spania, unde au ars 316.000 de hectare de teren.

Conform datelor derivate din monitorizări EFFIS făcute prin satelit, întinderea totală arsă de incendiile forestiere din Uniunea Europeană în 2022 a fost a doua cea mai mare din acest secol, depășită doar de anul 2017.

Studiul prognozează că alături de România, țări precum Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația sau Cipru, prezintă un risc mare de catastrofe cauzate de seisme.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *