SUA şi aliaţii lor discută privind eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele strategice de petrol

Redacția feb. 28, 2022 0 comentarii
sonda exploatare petrol

SUA şi aliaţii lor discută o acţiune concertată privind eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele strategice de petrol, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus cotaţia barilului de ţiţei la peste 100 de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar, citat de Agerpres.

Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, aliaţii SUA analizează posibilitatea eliberării unei cantităţi de aproximativ 30 de milioane de barili de petrol, alte 30 de milioane de barili urmând să provină de la rezerva strategică a SUA.

Chiar dacă până acum nu a fost luată încă o decizie, SUA îşi coordonează acţiunile cu statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei. Informaţia nu a fost confirmată de Departamentul american al Energiei şi nici de Agenţia Internaţională a Energiei, care în mod tradiţional se ocupă de coordonarea unor astfel de acţiuni.

Cu toate acestea, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat luni că miniştrii europeni ai Energiei vor discuta luni despre o eliberare de petrol din rezervele strategice, în cadrul unei acţiuni coordonate de IEA.

Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 105 dolari, pentru prima dată după 2014, pe fondul îngrijorărilor că livrările de petrol şi gaze din Rusia, un important producător mondial de energie, ar putea fi perturbate fie de conflictul din Ucraina, fie de sancţiunile occidentale. Scumpirea petrolului agravează presiunile inflaţioniste pentru statele mari consumatoare de energie, ceea ce pune în pericol relansarea economică şi creşte costul vieţii pentru milioane de persoane.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *