Țările occidentale sunt “prea optimiste” în ceea ce privește proiectele nucleare, avertizează șeful companiei canadiene care producere reactoarele cu tehnologie CANDU/ Două reactoare de acest tip sunt în funcțiune și la centrala de la Cernavodă

Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)

Țările occidentale gestionează greșit proiectele de energie nucleară prin faptul că nu planifică și încearcă să le finalizeze prea repede, a avertizat șeful AtkinsRéalis, cel mai mare producător de reactoare care funcționează cu uraniu natural, înaintea primului summit nuclear mondial din această săptămână.

“Clienții, guvernele și noi înșine, în calitate de actori din industrie … devenim cu toții prea optimiști. Avem această tendință de optimism în ceea ce privește capacitatea de a livra mai repede”, a declarat pentru Financial Times Ian Edwards, directorul executiv al companiei canadiene.

“În realitate, ar trebui probabil să încetinim puțin lucrurile, să petrecem mai mult timp în faza de planificare și să încheiem și  faza de execuție.”

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Energia nucleară este considerată din ce în ce mai mult ca fiind esențială pentru tranziția către energia curată, dar construcția reactoarelor a fost afectată în mod istoric de depășiri de costuri și întârzieri, alături de temerile legate de siguranță și de preocupările legate de deșeurile radioactive.

Edwards a declarat că energia nucleară ar putea “concura bine cu energiile regenerabile”, având în vedere longevitatea centralelor nucleare. Dar acest lucru ar depinde de respectarea bugetelor și de dezvoltarea reactoarelor modulare – o parte din motivul pentru care China are un succes mult mai mare în promovarea energiei nucleare decât țările occidentale.

“Repetabilitatea este foarte importantă”, a spus el. Componentele pentru fiecare tip de reactor ar trebui să fie construite după un singur proiect, de exemplu, astfel încât să poată fi implementate în orice loc, a adăugat el.

AtkinsRéalis produce singurul tip de reactor care nu necesită uraniu îmbogățit, din care Rusia este cel mai mare exportator. Reactoarele sale CANDU sunt solicitate, deoarece țările occidentale încearcă să își reducă dependența de Rusia în ceea ce privește energia, după invazia Ucrainei de către această țară.

Ingineria nucleară reprezintă aproximativ 15% din afacerile AtkinsRéalis, dar Edwards a declarat că este partea cu cea mai rapidă creștere a companiei și că îi ocupă jumătate din timp. “Cererea va depăși probabil capacitatea noastră de a oferi capacitate”.

Printre proiectele nucleare afectate de întârzieri se numără Hinkley Point C din Marea Britanie, un proiect cu două reactoare construite de compania franceză EDF, care a fost amânat până cel mai devreme în 2029, cu patru ani mai târziu decât era planificat. Costurile au crescut de la 18 miliarde de lire sterline la 46 de miliarde de lire sterline, conform estimărilor.

Un alt proiect al EDF din Franța, care urmează să utilizeze uraniu îmbogățit, a întârziat cu 12 ani față de termenul stabilit și cu un buget de peste patru ori mai mare decât cel inițial. În SUA, două reactoare din Georgia vor costa mai mult decât dublul bugetului inițial de 14 miliarde de dolari și vor fi finalizate cu cel puțin cinci ani întârziere.

Progresul lent al Occidentului în domeniul nuclear – care a încetinit dramatic după accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia din 2011 – contrastează cu dezvoltarea rapidă a energiei atomice în China.

Din 1990, China a construit 55 de centrale nucleare. Are 22 în curs de construcție și peste 70 în faza de planificare, iar în prezent crește exporturile de tehnologie nucleară.

Edwards a declarat că reactorul CANDU Monark al AtkinsRéalis, lansat în noiembrie, este proiectat pentru a fi realizat în module care pot fi modificate în funcție de locație.

Tehnologia CANDU este folosită și de România la centrala de la Cernavodă. În toamna anului trecut, Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare Cernavodă, a anunțat că a atribuit contractul privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie privind prelungirea duratei de viaţă a reactorului CANDU al Unităţii 1 de la Cernavodă, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București. Valoarea contractului se ridică la 750 de milioane de dolari canadieni (echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei) cu AtkinsRéalis.

Cele două reactoare CANDU de la Cernavodă furnizează 20% din energia electrică a României. Guvernul român și Nuclearelectrica și-au anunțat intenția de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operaționale  ar duce ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a României la 33%.

În urmă cu o lună, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu companiile italiene SACE și Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea și finanțarea proiectelor care prevăd retehnologizarea Reactorului 1 al centralei nuclerelectrice de la Cernavodă și construcția reactoarelor 3 și 4, potrivit unui comunicat.

SACE este un grup financiar deținut de guvernul Italiei, specializat în finanțarea proiectelor industriale ale companiilor din peninsulă care contribuie la creșterea exporturilor italiene.

CANDU este singurul tip de reactor nuclear care nu necesită uraniu îmbogățit. Acest lucru se datorează faptului că utilizează apă grea, care conține izotopul deuteriu al hidrogenului, pentru a controla și răci reacțiile. Apa grea absoarbe mai puțini neutroni decât apa obișnuită, lăsând mai mulți neutroni liberi să se ciocnească cu atomii de uraniu pentru a declanșa reacția de fisiune care eliberează energie atomică.

“Este cu siguranță un diferențiator de vânzări … pe termen scurt, problema securității energetice din cauza uraniului îmbogățit din Rusia este o problemă”, a declarat Edwards.

Importurile UE de uraniu îmbogățit rusesc au crescut de peste două ori de la invazia Ucrainei, potrivit unei analize realizate de ONG-ul de mediu Bellona. Dar oficialii UE au declarat că acest lucru se datorează în mare parte țărilor cu reactoare din epoca sovietică care își fac rezerve de teama că Rusia le-ar putea tăia accesul.

Edwards a declarat că temerile legate de schimbările climatice au alimentat interesul reînnoit pentru energia nucleară după Fukushima.

Belgia, care va găzdui joi, la Bruxelles, primul summit al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, plănuia inițial să își închidă cele mai noi două reactoare în 2025, dar a semnat în decembrie un acord cu operatorul Engie pentru a le prelungi durata de viață cu 10 ani.

Președintele francez Emmanuel Macron, trimisul american pentru climă John Podesta și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor participa la summit. Participanții vor semna o declarație prin care se vor angaja să investească mai mult în tehnologiile nucleare existente și noi, au declarat oficialii.

La conferința ONU COP28 privind clima, desfășurată la Dubai în decembrie, 22 de țări, printre care Canada, SUA și Regatul Unit, au semnat un angajament de triplare a energiei nucleare până în 2030.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: