Toyota acceptă cererea sindicatului pentru cea mai mare creștere salarială din ultimii 20 de ani

Redacția feb. 22, 2023 0 comentarii
toyota

Toyota, cel mai mare producător auto din lume, a declarat miercuri că va accepta cererea sindicatului de a obține cea mai mare creștere a salariului de bază din ultimii 20 de ani și o majorare a bonusurilor, în contextul în care Japonia intensifică apelurile către companii pentru creșterea salariilor, scrie Reuters.

Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din Japonia, Toyota a servit mult timp drept indicator al negocierilor de primăvară privind forța de muncă, care sunt în plină desfășurare la marile companii. Se așteaptă ca multe dintre ele să se încheie rapid, deoarece guvernul încearcă să obțină creșteri salariale care să bată inflația pentru a ușura povara asupra consumatorilor.

Koji Sato, viitorul președinte al Toyota, a declarat că decizia de a accepta în totalitate cererile sindicatului a stabilit un punct de referință pentru negocierile salariale pe care a încurajat restul industriei auto să îl urmeze, potrivit unei publicații interne de pe site-ul companiei.

Federația sindicală care reprezintă 357.000 de lucrători din grupul Toyota declarase că majorarea salariului de bază pe care a solicitat-o este cea mai mare din ultimele două decenii, deși nu a detaliat mărimea majorării.

În condițiile în care inflația se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, Japonia este mai presată ca niciodată să majoreze salariile pentru a relansa consumul.

Însă, în condițiile în care economia se luptă – a evitat recesiunea în trimestrul al patrulea, dar a crescut mult mai puțin decât se aștepta – analiștii spun că majorările salariale vor rămâne limitate la marile firme, precum Toyota.

Companiile mici și mijlocii, care angajează cei mai mulți muncitori japonezi, vor avea dificultăți în a-și permite creșteri salariale, spun ei.

Acordul salarial survine în contextul în care premierul Fumio Kishida a intensificat apelurile către liderii de afaceri pentru a accelera majorările salariale, avertizând asupra unei reveniri la stagflație dacă majorările salariale nu vor fi pe măsura creșterii rapide a prețurilor.

“Vom stimula consumul și vom extinde cererea internă prin promovarea eforturilor în direcția creșterilor salariale structurale”, a declarat Kishida în cadrul unei sesiuni a comisiei pentru buget din Camera inferioară miercuri.

Sindicatul muncitorilor de la Honda Motor solicită cele mai mari creșteri salariale din ultimele decenii, în timp ce sindicatul muncitorilor de la Nissan Motor a cerut o creștere salarială lunară de 3,5%, potrivit agenției de presă Jiji Press.

Fast Retailing, care deține gigantul vestimentar Uniqlo, a declarat luna trecută că va majora salariile cu până la 40%, alimentând așteptările ca marii producători să ofere mai mult la discuțiile salariale anuale cu sindicatele din această primăvară.

Producătorul de jocuri video Nintendo a declarat la începutul acestei luni că plănuiește să majoreze salariul de bază al angajaților cu 10%, deși și-a redus previziunile de profit pentru întregul an.

 

Sursa foto: Facebook/Toyota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *